TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

20. мај 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Најскупљи лијек на свијету од данас се даје у Србији, Лав Теодоровић прво дијете које добија најновију генску терапију

0 0
Read Time:2 Minute, 36 Second

Золгенсма, најскупљи лијек на свијету, од данас почиње да се даје у Србији. Лав Теодоровић прво је дијете у нашој земљи са спиналном мишићном атрофијом које прима ту терапију у Дјечјој клиници у Тиршовој. Очекује се да ће годишње бити пет до шест кандидата за овај лијек, каже за РТС директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић.

Од данас свако дијете које испуни критеријуме, а болује од спиналне мишићне атрофије, моћи ће да у Србији прими најскупљи лијек на свијету. Он ће се давати у Универзитетској дјечјој болници у Тиршовој, која има најсавременије капацитете за давање те најновије генске терапије, рекла је за Дневник РТС-а директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић.

Разговор Иване Божовић са Сањом Радојевић Шкодрић

„До сада су сва дјеца која су примала генску терапију лечена у Мађарској и Америци, то је десеторо дјеце. И поред самог лијека, плаћали су и путне трошкове, трошкове болничког лијечења, трошкове за пратиоца и саму физикалну рехабилитацију. То су огромна финансијска средства, а од данас ће све то бити доступно о трошку државе у Србији“, каже Сања Радојевић Шкодрић.

Истиче да ће искључиво љекари, на основу стручних критеријума, одлучивати о томе да ли ће неко дијете добити генску терапију, или један од преостала два лијека за спиналну мишићну атрофију – рисдиплам и спинраза.

Неки од критеријума су специфичне генетске анализе или тестирања и да дијете има до двије године, јер је у том узрасту терапија ефикаснија.

„Протокол је такав да се терапија добије једанпут“, каже Радојевић Шкодрић и додаје да је прво дијете које ће примити золгенсму Лав Теодоровић из Новог Сада.

„Најскупљи лијек није најбољи за свако дијете“

Поручује да то што је неки лијек најскупљи не значи да је најбољи за свако дијете, али да је најважније да су у Србији сада доступна сва три лијека за ову болест.

„Процјена је да ће на годишњем нивоу бити од петоро до шесторо дјеце кандидата за золгенсму. Претходна два лијека се дају већ од 2018. године, тада смо укључили четири пацијента… Ове године 84 пацијента лијечимо од спиналне мишићне атрофије, што је двије трећине обољелих од те болести“, рекла је директорка РФЗО.

„Од септембра скрининг у свим породилиштима“

Напомиње да се пилот-пројекат скрининга на ову болест од прошле године спроводи у ГАК „Народни фронт“ у Београду, као и у Крагујевцу, а да ће се од септембра ове године примењивати код свих новорођенчади.

„Скрининг се спроводи за сву новорођену дјецу у 20 земаља на свијету. Ми смо једна од тих 20 земаља, као што су Италија, Немачка, Аустрија, део Канаде, Америке, Јапан… Скрининг је јако важан, јер свака рана дијагностика омогућава рану терапију и самим тим најбољи могући исход лијечења“, наглашава Сања Радојевић Шкодрић.

Објашњава да је процедура скрининга једноставна.

„Сваком новорођеном дјетету ће бити урађена анализа. Вади се крв из пете новорођенчета и шаље се на генетску анализу у лабораторију. Уколико постоји дијагноза спиналне мишићне атрофије, онда се генетским тестирањем одређује за који лијек је дијете кандидат“, рекла је директорка РФЗО.

Наглашава значај ране дијагностике и ране терапије јер је, како каже, прије 10 година животни вијек ових пацијената био двије до три године, а данас они доживљавају средње доба.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije