-Savjet mjesne zajednice, kao organizator protesta, zahtijeva od rukovodstva RiTE `Gacko` do ponedjeljka, 15. maja, prijem i razgovore o pitanju životne sredine koja je ugrožena radom tog preduzeća– izjavio je Srni predsjednik ove mjesne zajednice Siniša Milošević.

On je dodao da traže i da Termoelektrana ne počinje sa radom dok se u potpunosti ne očisti sistem filtera za prečišćavanje pepela koji ugrožava životnu sredinu u Gacku.

-Ako ne prihvate te zahtjeve, Savjet ove mjesne zajednice će u narednih pet dana pozvati i ostale gatačke mjesne zajednice na veći protest za zdravu životnu sredinu u Gacku- rekao je Milošević.

On je pozvao načelnika opštine Ognjena Milinkovića da zajedno rješavaju ekološke probleme u opštini Gacko.

-Tražimo da RiTE `Gacko` radi u skladu sa ekološkim normama i propisima i za sve se može naći rješenje- rekao je Milošević i dodao da će zahtjeve danas predati predstavnicima RiTE i opštine Gacko.

Šta kažu u termoelektrani? “Ne valja ugalj”

U preduzeću RiTE Gacko lažu da su “u toku radovi da bi se na što manju mjeru svela emisija dimnih gasova”, a o ekološkim pitanjima će se narednih dana razgovarati i sa predstavnicima mjesne zajednice Nadinići.

-I rad Termoelektrane namjerno je obustavljen naredna dva do tri dana da bi se u pogonu obavilo sve što je neophodno kako bi na što manju mjeru sveli emisiju štetnih gasova i otklonili sve što je moguće u ovom trenutku– naveli su iz RiTE Gacko.

Iz tog preduzeća su pojasnili da je dio polja “C” u gatačkom rudniku prije nekoliko mjeseci tokom velikih poplava bio pod vodom, “usljed čega kvalitet dijela uglja nije adekvatan za elektrofiltersko postrojenje što izaziva dimne gasove”.

-Rudari su, međutim, već došli do glavnog ugljenog sloja, koji bi trebalo da je mnogo boljeg kvaliteta i kaloričniji, a za to vrijeme pokušavamo da saniramo što je moguće na sistemu otpreme šljake i pepela- naveli su iz RiTE Gacko.

Najavili su i da će rukovodstvo RiTE Gacko narednih dana primiti na razgovore predstavnike mjesne zajednice Nadinići koji su juče zatražili na protestu ispred tog preduzeća da se riješe ekološka pitanja u Termoelektrani i da ta lokalna zajednica dobije zdraviju životnu sredinu.

-Cilj je da se zajednički i transparentno rješavaju sva pitanja i problemi- naveli su iz gatačkog preduzeća i istakli da u tome sarađuju i sa rukovodstvom opštine i načelnikom Ognjenom Milinkovićem, koji im daju punu podršku.