TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

23. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

MINIĆ: U GORNJEM DRAGALJEVCU UTVRĐENO PRISUSTVO VIRUSA AFRIČKE KUGE

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second


Želim da obavjestim javnost Republike Srpske i BiH da je Veterinarski institut „dr Vaso Butozan“ na osnovu prijava koje smo imali sa terena na području Bijeljine izvršio uzorkovanje uginulih svinja i utvrdio prisustvo virusa afričke kuge, saopštio je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske
Virus je identifikovan u selu srednji Dragaljevac u Bijeljini.

„Ono što želim obavijestiti je da nema mjesta panici jer sam već sam čuo neke špekulacije u medijima na to da je afrička kuga uvezena i tako dalje. Želim da to demantujem jer se radi o porodičnom domaćinstvu dva starija lica koja već dugi niz godina imaju te životinje u dvorištu i ne radi se o bilo kakvom uvozu svinja“, rekao je Minić.

Minić je istakao da je rađen monitoring na pristusvo afričke kuge, zajedno sa Lovačkim savezom Republike Srpske, i da je u nekoliko navrata vršen ostrel uzorkovanja tih životinja što znači da je to moglo da bude i putem divljih svinja ili putem neposrednog kontakta na zaraženim područjima.

Nema mjesta panici jer je 2019. godine krenuo prvi monitoring i uspostavljen je jedan jasno utvrđen hodogram kako i na kakav način se reaguje.

„Vlada Republike Srpske je donijela odluku da se, za slučaj utvrđivanja slučaja afričke kuge, formira jedan krizni centar koje sačinjava Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministartsvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija, Civilna zaštita, Republički inspektorat i Lovački savez Republike Srpske“, kaže Minić.
Na terenu se nalazi opštinski inpektor i obaveza Gradske uprave Bijeljina da obezbjedi mjesto na kome će izvršiti neškodljivo uklanjanje ovih ostataka nakon eutanazije.

„Područje u krugu od tri kilometra se smatra zaraženim područjem, a područje u krugu od 10 kilometara se smatra ugroženim područjem. Mi imamo tačno preciziran plan koji predviđa kako se radi na ovim područjima“, rekao je Minić.

Izvor: ATV

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije