TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

22. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Zelenski: ‘Ruski rat protiv Ukrajine počeo je s Krimom i mora završiti njegovim oslobađanjem’

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Zelenski je ustvrdio da se Ukrajina nikad neće odreći Krima

Ukainian President Volodymyr Zelensky stands in the town of Bucha, northwest of the Ukrainian capital Kyiv, on April 4, 2022. - Ukraine's President Volodymyr Zelensky said on April 3, 2022 the Russian leadership was responsible for civilian killings in Bucha, outside Kyiv, where bodies were found lying in the street after the town was retaken by the Ukrainian army. (Photo by RONALDO SCHEMIDT / AFP)

FOTO: AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u sinoćnjem obraćanju da sukob s Rusijom neće prestati sve dok crnomorsko poluostrvo Krim, koje se pripojilo Moskvi  2014., ne bude oslobođeno. “Krim je ukrajinski i mi ga se nikada nećemo odreći”, rekao je Zelenski.

“Crnomorska regija ne može biti sigurna sve dok je Krim okupiran”, kazao je ukrajinski predsjednik te nastavio: “Neće biti stabilnog i trajnog mira u mnogim zemljama na obalama Sredozemnog mora sve dok Rusija može koristiti naše poluostrvo kao svoju vojnu bazu.”

“Ruski rat protiv Ukrajine i protiv cijele slobodne Europe počeo je s Krimom i mora završiti s Krimom – njegovim oslobađanjem. Danas je nemoguće reći kada će se to dogoditi, ali stalno dodajemo potrebne komponente formuli za oslobađanje Krima”, poručio je.

 

‘Ukrajina će biti potpuno slobodna’

“Rusija je pretvorila naše poluostrvo, koje je bilo i uvijek će biti jedno od najboljih lokacija u Evropi, u jednu od najopasnijih mjesta u Evropi, ali znam da ćemo vratiti ukrajinski Krim… Ukrajina će biti potpuno slobodna”, ustvrdio je Zelenski u sinoćnjem obraćanju, ali nije direktno govorio o jučerašnjim eksplozijama na Krimu, za koje Kijev ne preuzima odgovornost.

Ranije juče zabilježene su eksplozije u ruskoj vojnoj bazi na crnomorskom poluostrvu. Savjetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak, na pitanje preuzima li Ukrajina odgovornost, uzvratio je: “Naravno da ne. Što mi imamo s tim?” Sugerirao je da bi eksplozija mogla biti posljedica ruske nesposobnosti ili partizanskog napada.

Moskva odlučno tvrdi da nije bilo nikakvog napada nego da je došlo do detonacije skladištene municije. New York Times je pak izvijestio da je ukrajinska vojska napala tamošnju ključnu rusku zračnu bazu nepoznatim oružjem.

Telegraf

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije