TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

23. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Zbog radioaktivnog gromobrana devet policajaca i carinika završilo u bolnici

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

SOMBOR – Nakon incidenta na izlazu iz Srbije na Graničnom prelazu Bezdan, gdje je u subotu u 20.30 časova u automobilu kojim je upravljao državljanin Hrvatske L.M. (49), u prtljažniku automobila pronađena radioaktivna glava gromobrana, kako nezvanično saznaje “Blic” devet policajaca i carinika je završilo u somborskoj Opštoj bolnici “Dr Radivoj Simonović”.

GS
 Zbog radioaktivnog gromobrana devet policajaca i carinika završilo u bolnici
 

Zbog izlaganja radijaciji oni su po preporuci stručnjaka Instituta za nuklearne nauke “Vinča” upućeni na ljekarski pregled bez obzira na to što subjektivno nisu pokazivali znake takozvanog akutnog radijacionog sindroma.

To su potvrdile i dijagnostičke metode kojima raspolaže somborska bolnica ali zbog nedostatka adekvatne opreme u toj zdravstvenoj ustanovi nije bilo moguće utvrditi da li su i koliko ozračeni, te su ovih devet službenika MUP i Carina Srbije upućeni u Institut za medicinu rada u Beogradu na pregled.

-Zbog ovog incidenta uhapšeni su L.M.(49), D.T. (36), i A.T. (40) državljani Hrvatske, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo unošenja opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija -, kažu za “Blic” u MUP-u.

U Institutu za nuklearne nauke “Vinča” rekli su da su pripadnici MUP Srbije registrovali povišenu radioaktivnost, odnosno prisustvo predmeta u čijoj blizini je mjerena visoka doza zračenja.

– Dana 5. marta ove godine inspektor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbjednost nalaže da se radioaktivni predmet preuzme i bezbjedno transportuje i uskladišti, što su i učinila stručna lica Instituta “Vinča” – navodi se u odgovoru.

Kako saznaje “Blic”, uhapšeni su juče saslušani u Osnovnom sudu u Somboru gdje im je sudija za prethodni postupak odredio pritvor u trajanju do 30 dana zbog mogućnosti bjekstva.

– Izvor jonizujećeg zračenja koji je otkriven u ilegalnom predmetu na graničnom prelazu Bezdan predat je 6. marta na skladištenje u objekat Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije – sapšteno je iz tog preduzeća.

JP Nuklearni objekti Srbije, koji je nosilac licence za skladištenje radioaktivnog otpada, naveo je u saopštenju za Tanjug da je izvor jonizujućeg zračenja smešten na siguran i bezbjedan način i više ne predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva i životnu sredinu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije