TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

30. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Žale se na male marže, a sve više benzinskih pumpi

0 0
Read Time:2 Minute, 20 Second

FOTO: pixabay

Istovremeno, naslušali smo se raznih problema u ovoj branši, poput toga da je ovaj sektor ugrozila pandemija, ali je 2020. godine, u odnosu na godinu ranije, u Srpskoj poslovalo 20 pumpi više.
Godinu kasnije, odnosno 2021. godine, taj broj je dodatno povećan, pa ih je lane bilo ukupno 355, a takvu cifru bilježimo i danas.
Ili, kada se podvuče crta, prema podacima koje su „Nezavisne novine“ dobile od Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), Srpska je od 2019. do ove godine postala bogatija za 31 pumpu.
Ekonomisti ističu da je povećanje broja benzinskih pumpi dokaz da je ova djelatnost isplativa.
„Činjenica je da je u nekim regionima to veoma isplativ posao. Recimo, uz gorivo, na pumpama imate i ostale proizvode koji se tu prodaju i poznato je kolike su tu marže za te artikle“, kaže za „Nezavisne novine“ ekonomista Slaviša Raković.
Zoran Petoš, projekt menažder u Udruženju građana DON iz Prijedora, podsjeća da su inspekcijske kontrole u benzinskim pumpama pokazale da dosta njih nije radilo u skladu sa zakonom.
„Uostalom, mi imamo tu situaciju da kada poskupi barel nafte na svjetskom tržištu, isti dan poskupi gorivo kod nas, kao da nemaju nikakve zalihe. O zalihama se kod nas priča samo kada padne cijena barela na svjetskom tržištu. Samo u tom raskoraku benzinske pumpe ostvaruju ogromne prihode. Sigurno je da ne bi radile da im se ne isplati. Benzinske pumpe vrlo dobro posluju“, rekao je Petoš za „Nezavisne novine“.
S druge strane, komentarišući povećanje broja benzinskih pumpi u RS, Dragan Trišić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Sprske, tvrdi da je u pitanju kupovina ili otvaranje pumpi od strane većih lanaca, odnosno kompanija koje imaju već postojeću mrežu, tako da one šire poslovanje.
Prema njegovim riječima, mali je broj novootvorenih benzinskih pumpi od strane novih kompanija.
„U pitanju je proces gdje dolazi do zatvaranja malih distributera, koji dolaze u nemogućnost rentabilnog rada, jer su marže sve manje, a zbog rasta cijena i povećanja troškova operacija mnogi ne mogu da izdrže. Zbog povećanja troškova ne mogu pozitivno poslovati, a da bi kao mali distributeri bili konkurentni, moraju imati niže cijene. Jedan od razloga je preuzimanje tih benzinskih pumpi ili rijetko izgradnja novih od strane većih distributera i uključivanje u svoje poslovanje“, rekao je Trišić za „Nezavisne novine“.
Broj benzinskih pumpi u RS po godinama
2019.                    324
2020.                    344
2021.                    355
2022.                    355
Izvor: nezavisne.com
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije