TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

13. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Za ubijene nevine civile u Zabrđu 1944. čulo se i u Vijećnici Banskog dvora

0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second

Zahvaljujući magistru Mihajlu Nikoliću iz Ugljevika, koji je predstavio svoj autorski rad u Banja luci na naučno-stručnom skupu na temu „Republika Srpska – Bezbjednost, iskustva – pouke i savremeni bezbjednosti izazovi“ čulo se i za veliki pokolj koji se desio u selu Zabrđe 17.marta 1944. god. kada je SS „13.Handžar divizija“ za jedan dan ubila više od 215 civila, žena, djece i staraca.

U četvrtak 22. juna 2023. god. u Vijećnici Banskog dvora u Banja luci sa početkom u 10h održan je naučno-stručni skup „Republika Srpska-Bezbjednost, iskustva- pouke i savremeni bezbjednosni izazovi“. Na skupu svoja djela je predstavilo jedanaest autora a među njima i Ugljevičanin, podpukovnik VRS Mihajlo Nikolić. Govoreći o svom autorskom djelu na temu „Bezbjednost u IBK“ magistar Mihajlo Nikolić dotakao se zločina iz Drugog svjetskog rata na našem području. Okupljene, među kojima su bili i predsjednik skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ambasador Darko Matijašević, rektor NUBL-a Slobodan Župljanin i veliki broj generala i oficira VRS Nikolić je upoznao sa dešavanjem 17. marta 1944. godine kada je zloglasna SS 13. handžar divizija koja je brojala oko 20.000 vojnika, pretežno muslimana, prešla preko rijeke Save i ušla u srpska sela od Save do planine Majevice i pri tome pobila hiljade civila. Najveći broj je ubijen u Zabrđu, čak 214 civila od toga 105. djece. Ono što je najčudnije da te zločince u tom prostoru od nekih 70 km, nisu zaustavili ni partizani ni četnici. Tek pri vrhovima Majevice nakon mjesec dana od masakra dio divizije su napale četničke jedinice.

Za ove zločine niko nikad nije odgovarao, jer je većina pripadnika handžara na kraju rata prešla u partizane. Zbog „bratstva i jedinstva“ o ovim zločinima se ćutalo. Čak i na centralnom spomeniku u selu Zabrđe je upisano da su civili pobijeni od strane „fašističkog okupatora“ iako je po kasnijem popisu žrtava SFRJ od strane Nijemaca u Zabrđu ubijeno manje od 10 civila.

Ćutalo se dakle do prije 3 godine. Tada je pokrenut naš TD portal. Od tada smo više puta pisali o pokolju. Istraživali. Uspjeli napraviti tačan popis djece starosti od 6 dana do 18 godina koje su pobili pripadnici „handžara“.

SPC je prošle godine proglasila Svete mučenike zvorničko-tuzlanske eparhije i tu uvrstila i zabrđanske mučenike. Njihov dan SPC obilježava 8 juna. To je još jedna naša pobjeda. Zajedno sa SPC, UG Fondacija Serbika, javnim institucijama i preduzećima i građanima naš portal je pristupio projektovanju i izgradnji spomen kompleksa „Djeca anđeli“. Nadamo se božijoj pomoći i da ćemo do sledećeg dana mučenika Z.T.E. 2024. god. uspjeti završiti planirano.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije