TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

30. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

“Vukov sabor zove djecu” Jovičić pozvao ugljevičke učenike da uzmu učešće

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Šef kabineta načelnika opštine Ugljevik Milorad Jovičić pozvao je djecu da posjete svečanosti 89. Vukovog sabora u Vukovom Tršiću i Loznici koje počinju danas i održaće se do 18. septembra.

-Pozivam vas da zajedno odemo na saborovanje u Vukov zavičaj, gdje naš jezik lijepo žubori kao i pod Majevicom, gdje ćemo, kao i uvijek, biti dočekani kao najrođeniji-navodi Jovičić.

 

On ističe da je Vuk govorio da je „jezik hranitelj naroda“.

-Zahvaljujući njemu, sačuvano je bogato naše kulturno nasljeđe, koje se, nikad i ničim, ne može da ospori, omeđi ili ukine. Darovao nam je savršeno pismo, po principu jedno slovo jedan glas, uz vječnu poruku: -Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano“-rekao je Jovičić.

Vuk je po svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću, podsjeća Jovičić, pored ostalog, najbolje na naš, vukovski jezik, preveo Stari zavjet.

-Naša najčuvenija spisateljica, koja je divna djela napisala na Vukovom jeziku, Vukovom i našom ćirilicom, govorila je da čuveni Tršićanin i jedan od najznamenitijih Srba svih vremena, osjetio i tako je i stvarao kroz život da je „jezik krvotok naroda“-kaže Jovičić.

On ističe da slaveći i sjećajući se slavnoga Vuka, milimo, zapravo o sebi, o svojim sadašnjim i budućim naraštajima.

-Ponosni smo kako se čuva srpski jezik u našoj sredini i ćirilično pismo kao i kompletno naše kulturno i nacionalno blago. Ponosni smo što je naš Filip Višnjić, čuveni narodni pjesnik i guslar, davno nazvan „srpskim Homerom“, iz Gornje Trnove, bio blizak Vukov saradnik i saborac-dodao je Jovičić.

Izrazio je zadovoljstvo kako kaže Jovičić što su naša braća iz Loznice, još dok je trajao rat, na ovim prostorima, podigli veličanstven spomenik Filipu Višnjiću u Loznici, kod stare crkve, gdje se odvijao Boj na Loznici, u Prvom srpskom ustanku, o kom je Filip pjevao i guslao, a Vuk bilježio.

-Mi danas imamo odličnu saradnju sa ustanovama kulture iz Vukovog kraja, od Centra za kulturu koji nosi njegovo ime do Obrazovnog centra „Vuk Karadžić“ u Tršiću, koji je, za društvene nauke, kao Petnica, kod Valjeva, za prirodne nauke.Tamo su vam vrata stalno otvorena, jer vlast u Srbiji i Loznici za nas širom drži otvorena vrata za saradnju-ocijenio je Jovičić.

Draga djeco, čuvajmo zajedno naš jezik i naše pismo.To su naše svetinje, kako bismo, vazda, ma gdje bili i živjeli, znali ko smo, šta smo i odakle smo. Živi mi i zdravi bili na mnoga ljeta, poručio je Jovičić.

Izvor: Ugljevik info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije