TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

5. децембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Већа основица за обрачун борачких примања

0 0
Read Time:2 Minute, 2 Second

Влада Републике Српске усвојила је данас Одлуку о измјени Одлуке о висини основице за обрачун примања за 2023. годину, предвиђених Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата.

Сједница владе - Фото: Уступљена фотографија

Сједница владеФото: Уступљена фотографија

– Доношењем ребаланса буџета, стекли су се услови да се повећа основица за обрачун примања, сукцесивно за мјесец новембар и децембар у проценту од по пет одсто, односно, укупно 10 одсто до краја текуће године. Основица за обрачун примања утврђених чланом 16. ст. 1. и 2. Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, изузев борачког додатка, за мјесец новембар утврђује се у проценту од 72,8 одсто од просјечне нето плате у Републици Српској у претходној години и износи 832,67 КМ, а за мјесец децембар 2023. године утврђује се у проценту од 76,4 одсто од просјечне нето плате у Републици Српској у претходној години и износи 874,30 КМ – саопштено је из Владе Српске.

Влада је, такође, прихватила Приједлог одлуке о измјени Одлуке о утврђивању основице и коефицијента висине исплате мјесечних примања за 2023. годину, предвиђених Законом о заштити цивилних жртава рата.

– Основица за обрачун мјесечних примања за мјесец новембар утврђује се у износу од 624,42 КМ, а за мјесец децембар 2023. године у износу од 655,64 КМ, сукцесивно за мјесец новембар и децембар у проценту од по пет одсто, односно укупно 10 одсто до краја текуће године – наводи се.

На данашњој сједници, усвојена је и Одлука о давању саглaсности Министарству привреде и предузетништва на План утрошка средстава за период 1.1 – 30.11.2023. године, у укупном износу од 6.37 милиона КМ.

Наведена средства ће бити усмјерена привредним субјектима која су у периоду 01.01.-30.06.2023. године извршили стварно повећање плате радника, те на тај начин у складу са Законом о подстицајима, уз испуњење услова из Правилника о поступку додјеле подстицаја за повећање плате радника, стекли право на исплату одређеног износа средстава.

Влада Републике Српске дала је сагласност Министарству рада и борачко-инвалидске заштите на План утрошка средстава за период 01.01-31.10.2023. године, у износу од 500.000,00 КМ. Планом је предвиђена и санација 54 надгробна споменика на Војничком гробљу „Нови Зејтилник“ на Сокоцу, као и санација три спомен костурнице.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите претходно је расписало Јавни позив за додјелу средстава за изградњу и одржавање споменика и спомен обиљежја за 2023. годину.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Share this post:

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije