TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

16. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Višečlane porodice zbog 3,5 marke ostaju bez 403 KM dječijeg dodatka

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

Mnoge petočlane porodice u Republici Srpskoj mogle bi ostati bez dodatka za djecu od oko 403 marke zbog prelaska cenzusa za ostvarivanje tog prava od 3,5 KM.

Višečlane porodice zbog 3,5 marke ostaju bez 403 KM dječijeg dodatka

FOTO: Ilustracija

 

Pojašnjenja radi, porodice sa troje djece mogu ostvariti pravo na dječiji dodatak ako im mjesečna primanja ne prelaze 136,5 KM po članu.

Prostom računicom dolazimo do rezultata da petočlana porodica (otac, majka i troje djece) ne smije imati mjesečna primanja veća od 682 marke, što znači da ukoliko je jedan roditelj zaposlen na minimalac koji za 2023. godinu iznosi 700 KM neće moći ostvariti pravo na dječiji dodatak.

Poražavajuće je, da će u tim slučajevima porodica prelaziti cenzus za svega 3,5 KM jer kada se 700 maraka podijeli na pet dobijemo 140 KM po članu, dok je cenzus u ovom slučaju 136,5 maraka.

Roditelji dvoje djece „ne smiju“ biti zaposleni
Kada govorimo o cenzusu za porodicu sa prvim i drugim djetetom on iznosi 130 KM, što znači da primanja četvoročlane porodice (otac, majka i dvoje djece) ne mogu prelaziti 520 maraka, što doslovno znači da niko u porodici ne smije biti zaposlen jer, kako je već pomenuto, po Zakonu ne može biti plaćen manje od 700 maraka.

Kada su u pitanju šestočlane porodice, tu zaposlen smije biti samo jedan roditelj jer cenzus iznosi 149,5 KM po članu što je, kada pomnožimo sa šest članova, 897 maraka.

Važno je pomenuti da je jedan od uslova i imovina, te prema njemu kataloška vrijednost pokretne imovine (automobil, radna mašina…) ne smije prelaziti iznos od 8.450 KM.

Prema zvaničnim podacima Fonda za dječju zaštitu RS dječiji dodatak za prvo, drugo i četvrto dijete iznosi 117 KM, a za treće 169 maraka.

„Osnovica za utvrđivanje visine prava na dodatak za djecu je najniža plata u Republici u prethodnoj godini“, istaknuto je na zvaničnom sajtu Fonda.

Radovanović: Ljudi su gubili dodatak zbog 80 feninga

Predsjednik Udruženja „Četiri plus“ Jovan Radovanović istakao je za CAPITAL da se dešavalo da porodice izgube dječiji dodatak zbog prelaska cenzusa za dvije marke ili za 80 feninga.

„Potrošačka korpa je sada sigurno preko 600 KM po članu, ako nije i više, a oni daju 136,5 KM po članu. Tu nema nikakve logike“, rekao je Radovanović.

Naglasio je da se zalagao za izmjenu Zakona o dječijoj zaštiti još 2016 godine, kada je zatraženo da se cenzus ukine ili da bude u visni potrošačke korpe.

„Tada smo podnijeli i peticiju i tražili da se ukine cenzus. Poražavajuće je da imamo novac za otpremnine političara, a nemamo za djecu. Plašim se da ćemo doći u situaciju da ćemo imati novac, ali ga nećemo imati kome dati. Neki dan sam čuo da u jednom danu u Gradišci i Banjaluci nije rođena nijedna beba“, upozorio je Radovanović.

CAPITAL: Bojana Ninković

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije