TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

23. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

„Ukrajinske snage koristile zabranjene mine“ saopštili su posmarači Ljudskih prava

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Posmatrači Ljudskih prava (HRW) saopštili su u petak da su otkrili nove dokaze o tome da su ukrajinske snage neselektivno koristile zabranjene protivpješadijske mine protiv ruskih snaga koje su izvršile specijalnu vojnu operaciju na tlu Ukrajine 2022. godine.

Ulica u Bahmutu
FOTO: OLEG PETRASYUK/EPA

Grupa je pozvala ukrajinsku vladu da poštuje obavezu preuzetu ranije ovog mjeseca da neće koristiti takvo oružje, istražiti sumnje na njegovo korištenje i pozvati odgovorne.

– Obećanje ukrajinske vlade da će istražiti očito korištenje zabranjenih protivpješadijskih mina vlastite vojske važno je priznanje njene dužnosti zaštite civila – rekao je Stiv Gus, direktor za oružje Posmatrača Ljudskih prava u izjavi.

HRW je rekao da je svoja otkrića podijelio s ukrajinskom vladom u pismu iz maja na koje nije dobio odgovor.

 

Ukrajinska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev “Rojersa” za komentar.

Ukrajina je 2005. ratifikovala međunarodni ugovor iz 1997. koji zabranjuje takve mine i nalaže uništavanje zaliha oružja.

Rusija se nije pridružila sporazumu i njena upotreba protivpješadijskih mina “krši međunarodno humanitarno pravo… jer su same po sebi neselektivne”, stoji u izvještaju.

Protivpješadijske mine detonira nečija prisutnost, blizina ili kontakt i mogu ubijati i osakaćivati ​​dugo nakon završetka sukoba.

Od ruske specijalne vojne operacije u februaru 2022., HRW je objavio četiri izvještaj koja dokumentuju da su ruske snage koristile 13 vrsta protivpješadijske mina koje su ubile i ranile civile.

Novi izvještaj nadovezuje se na izvještaje iz januara prema kojem su ukrajinski vojnici ispalili rakete koje su rasule hiljade mina PMF-1 u područjima pod ruskom okupacijom u istočnom gradu Izjumu i oko njega između aprila i septembra 2022., kada su ga snage Kijeva ponovno zauzele.

U najnovijem izvještaju kaže se da su svježi dokazi o tome da su ukrajinske snage koristile protivpješadijske mine došli iz fotografija koje je na internetu postavio pojedinac koji je radio u istočnoj Ukrajini, a koje pokazuju dijelove bojevih glava raketa Uragan 220 mm.

Svaka od tih raketa neselektivno ispaljuje 312 PFM-1S protivpješadijskih mina, navodi se u izvještaju.

Analizom rukopisa na jednoj bojevoj glavi utvrđeno je da je prva riječ ukrajinska za “od”, dok se druga riječ pisana latinicom odnosi na organizaciju u Kijevu, koju izvještaj ne identifikuje.

Osoba koja je bila na čelu organizacije – takođe neidentifikovana – imala je objave na društvenim mrežama “koje pokazuju da su donirali sredstva ukrajinskoj vojsci putem nevladine organizacije (NGO)”.

Fotografije Uraganovih bojevih glava objavljene na internetu s porukama napisanim na ukrajinskom bile su povezane s drugom grupom sa sjedištem u Ukrajini, navodi se u izvještaju.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije