TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

2. октобра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Ugljevik: Obilježen Dan mjesne zajednice Donje Zabrdje

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second
D.Todorović/TD portal

Tim povodom služen je parastos ispred spomen-obilježja za  poginule boraca Vojske Republike Srpske i za mještane poginule tokom Narodnooslobodilačkog rata. U proteklom odbrambeno otadžbinskom ratu iz  Zabrđa poginulo je 16 boraca VRS, a na spomen-obilježju upisano je i 400 imena civilnih žrtava i palih boraca protekla dva rata. Parastos je služio sveštenik crkve u Donjem Zabrđu uz sasluženje sveštenika iz Suseka.

Vijence na spomenik poginulim mještanima Zabrđa položili su: delegacije opštinske i mjesne Boračke organizacije, delegacija Mjesne zajednice Donje Zabrđe, delegacija opštine Ugljevik koju su činili predsjednik opštine Đoko Simić, šef kabineta načelnika opštine Milorad Jovičić i potpredsjednik opštine Dragan Đokić, te delegacija bratske Mjesne zajednice Susek. Počast poginulima odali su njihovi saborci, rodbina, mještani Donjeg Zabrđa, te gosti iz bratskog mjesta Susek (opština Beočin) u Srbiji. Ispred Rudnika i Te Ugljevik prisustvovao je izvršni direktor Dragan Jović.

Na današnji dan 1995. godine, 61 srpski borac sa područja Ugljevika vratio se iz zarobljeništva u Tuzli. Većina su bili mještani  Zabrđa zarobljeni na Lisači, koji su proveli 11 mjeseci u tuzlanskom logoru.

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić, inače mještanin Donjeg Zabrđa, rekao je u svom govoru pred okupljenim mještanima, da je ovo veoma značajan dan jer su se iz zarobljeništva vratili mladići, od kojih je najviše bilo onih iz Zabrđa. Simić je dodao da lokalni parlament njeguje sjećanje na žrtve rata, što predstavlja opomenu generacijama koje žive i onima koje dolaze, istakavši kako je potrebno štititi i njegovati tradiciju te borbe. Obradovao je svoje sugrađane informacijom da je potpisan ugovor za igradnju sportskih prostorija – svlačionica za lokalni fudbalski klub Majevica. Završetak radova se, prema riječima predsednika opštine Đ. Simića, očekuje do početka sledeće sezone. Najavio je i dalju podršku opštine Ugljevik obilježavanju datuma koji se odnose na protekli odbrambeno-otadžbinski rat.

 

Organizovanje parastosa pomogla je Boračka organizacija opštine Ugljevik s ciljem da sačuva od zaborava žrtve junaka koji su dali svoje živote za očuvanje srpskog naroda i srpske zemlje, rekao je predsjednik organizacije Jovan Marinković. Broj od 400 ubijenih u Zabrđu je orgoman i za jedan grad, samim time još veća je žrtva koju je podnijelo ovo selo. Marinković je dodao da je zadatak Boračke organizacije da pomaže ovakve manifestacije i da sačuva od zaborava djelo onih čija su imena upisana na spomen obilježju.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije