TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

5. децембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Dom zdravlja Ugljevik: Od sledeće godine u planu preventivni pregledi pacijenata odlaskom na teren po mjesnim zajednicama kako bi uslugu još više probližili pacijentima

0 0
Read Time:4 Minute, 0 Second

U ugljevičkom Domu zdravlja, uz svesrdnu pomoć lokalne vlasti, kažu da imaju načina i mogućnosti
da još značajnije unaprijede primarnu zdravstvenu zaštitu, s tim u vezi računaju na bolju medicinsku
opremljenost ali i na neophodnost kadrovskog jačanja ustanove.

Zdravstvena ustanova čiji je osnivač opština Ugljevik u 2021. godini dobila je kredit od 600.000 KM na osnovu čega su sanirana neka od dugovanja iz prethodnog perioda.

Direktorka Cvjetana Dragonjić, koja se na čelu ove zdravstvene ustanove nalazi od aprila 2021. godine
objašnjava šta je uloženo u prethodnom periodu, kakav je rad ove ustanove na primarnom zdravstvenom nivou i kako se došlo do pozitivnog poslovanja nakon dvije decenije poslovanja u minusu.

-Zatekla sam obaveze prema dobavljačima više od 370.000 KM, i to smo izmirili iz kreditnih sredstava
u iznosu od 300.000 KM-navela je Dragonjićeva.

Ona je dodala da je iz kreditnih sredstava nabavljena neophodna oprema u iznosu od 270.000 KM i istakla da je medicinska opremljenost najvažnija kada je rad ljekara u pitanju ali i dijagnostika
pacijenata.

-Nabavljeni su ultrazvuk, savremeni automatski hematološki i biohemijski aparati za laboratoriju,
centrifuga za laboratoriju, sterilizator, aparat za horizontalnu terapiju za CBR, frižider za vakcine za
HES a zamjenili smo i dotrajalale stolarije i izvršili potpunu rekonstrukciju toaleta u prizemlju zgrade-
pojasnila je Dragonjićeva.

Iz kreditnih sredstava je nabavljen i RTG aparat, ističe Dragonjićeva, iako do sada ova zdravstvena ustanova je bila jedina u regiji koja nije imala ovaj aparat.

-Danas redovno izmirujemo sve obaveze prema zaposlenima koje su nastale u periodu od kada sam
preuzela dužnost (plate, putni troškovi, naknade po kolektivnom ugovoru). Izmirena su i zatečena dugovanja po kolektivnom ugovoru od oko 60.000 KM (otpremnine u penziju, jubilarne plate, pomoć za rođenje djeteta, pomoć za smrt člana porodice), doprinosi za jednu zaostalu platu u iznosu od 77.500 KM, te imamo u kontiutetu zdravstveno osiguranje, isplaćeno je i 50 odsto jedne zaostale neto plate-rekla je Dragonjićeva.

U Domu zdravlja prema njenim riječima redovno se vrši uplata kako rate kredita koji je realizovan 2021. godine u mjesečnom iznosu od 6.600 KM, a tako isto se redovno izmiruju i zatečene obaveze za pozajmicu od strane Vlade RS i dug prema FZO po osnovu izvršenih pretplata od strane Fonda u iznosu od oko 502.000 KM + 415.000 KM, čija mjesečna rata iznosi oko 5.500 KM za šta su ugovori zaključeni u 2009. godini sa rokom otplate 20 godina.

Dragonjićeva je rekla da je trenutno najveći problem obaveze za doprinose iz perioda 2012-2019. godine koje se konstantno povećavaju zbog obračuna kamata.

-Sve zdravstvene stanove zaključile su ugovore o odloženom plaćanju i ovaj problem se može riješiti jedino na nivou Vlade RS odnosno nadležnih ministarstava jer nijedna zdravstvena ustanova ovaj problem ne može riješiti iz vlastitih prihoda. Mišljenja sam da nadležni državni organi trebaju pomoći da se riješe stara dugovanja i da vrše strogu kontrolu uplate tekućih obaveza za poreze i doprinose a upravo zbog tih dugovanja iz prethodnog perioda mi trpimo veliku štetu samo u pogledu refundacije bolovanja preko 30 dana, jer ista FZO RS ne refundira u slučajevima kada ustanova ima dugovanja za poreze i doprinose iz prethodnog perioda bez obzira što imamo zaključene ugovore o odloženom plaćanju ili ugovore o reprogramu i tako vrtimo se u krug-dodala je Dragonjićeva i zaključila da svi problemi u ovoj zdravstvenoj ustanovi koji su prisutni već 20 godina ne mogu se riješiti u periodu od dvije do tri godine.

U Domu zdravlja Ugljevik, radi se na kadrovskom jačanju, pa su dva ljekara poslata na specijalizaciju,
iz oblasti porodične medicine i radiologije.

-Edukacija ljekara za ultrazvuk abdomena je u toku, a već sljedeće godine u planu je da radimo preventivne preglede pacijenata odlaskom na teren po mjesnim zajednicama kako bi uslugu još više probližili pacijentima-najavila je Dragonjićeva.

Ona je istakla odličnu saradnju sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, bijeljinskom bolnicom “Sveti Vračevi”, Domovima zdravlja Bijeljina i Lopare kao i opštinom Ugljevik.

-U ovoj godini dobili smo od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske novo sanitetsko
vozilo vrijedno 132.000 KM, koje je potpuno opremljeno za hitne slučajeve-rekla je Dragonjićeva.

Za krsnu slavu opštine Ugljevik, Dragonjićevoj je uručena Zlatna značka ove opštine za zalaganje i
doprinos značajnom poboljšanju uslova rada Doma zdravlja Ugljevik, a na prijedlog zaposlenih ove zdravstevne ustanove.

-Ovo priznanje nije samo moje nego zaposlenih Doma zdravlja Ugljevik, jer bez njih i njihovog stručnog rada, odgovornosti, požrtvovanosti, ne bismo uspjeli, ne bi mogli imati napredak, zato sam im svima neizmjerno zahvalna na svemu što čine za svoje građane i svoj kraj-rekla je Dragonjićeva.

Dom zdravlja Ugljevik u utorak 21. novembra proslavlja krsnu slavu Sabor Svetog Arhangela Mihaila-Aranđelovdan, pa je Dragonjićeva uputila čestitku svim zaposlenim radnicima ove zdravstvene ustanove sa željom da ih dobar rad i briga o pacijentima krase i u narednom periodu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Share this post:

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije