TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

18. април 2024.

TD portal

Balkan može bolje

На данашњи велики српски празник Светог пророка Илије, 1941. године, хрватске усташе су побацале у јаму, заклале и спалиле све Србе из родног села нашег највећег научника Николе Тесле, Смиљана код Госпића. Данас у Смиљану, нема ниједне једине живе српске душе.

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

У Смиљану, Теслином родном мјесту и засеоцима до којих су дошли, укупно су на Илиндан Хрвати убили 506 Срба свих старосних доба, од беба до стараца. Другим ријечима, Хрвати су убили све Србе које су тог дана затекли у родном мјесту највећег српског и свјетског научника Николе Тесле.

О томе постоји свједочење Анте Антуновића од 6. јуна 1952. у Окружном суду у Госпићу, који је описао тадашњи тешки „ритам злочина“ над Србима у Смиљану, када су на празник Светог Илије, 2. августа 1941, Хрвати убили, све Србе који су се у Смиљану и околини затекли—укупно 506 становника. У каснијим данима у Смиљану су убили још 13 српских цивила.

Усташке кољаче у Теслином родном мјесту предводили су хрватске усташе Рудолф Риц (командант логора Јадовно), Јосо Аџија и Драган Девчић.

Попис каже да је 1941. године у Теслином родном мјесту Смиљану и околним засеоцима живјела 621 особа српске националности. Од тог броја њих 558 је укупно убијено током рата од Хрвата на звјерски начин, а међу њима је било 74 дјеце.

У последњем рату током 90-их, Хрвати су убили још 20 Срба у Теслином родном мјесту, међу којима и 8 њих који су преживјели разне хрватске покоље у Другом свјетском рату.

У Смиљану сада сви Срби почивају поред Цркве Светих Апостола Петра и Павла, у којој је служио Теслин отац парох Митрополије сремско-карловачке Милутин и у чијем парохијском дому (ког видите на слици) се 1856. године родио Никола Тесла.

Иза цркве Светих Апостола Петра и Павла у Смиљану се види брдо Богданић, испод ког извире поток Ваганац, који је некада протицао испод саме Теслине родне куће и цркве. Изнад куће је сеоско православно гробље и ту се налази масовна гробница из 1941, у којој испод мермерног Крста почивају посмртни остаци 519 смиљанских Срба, жртава НДХ, комшија и рођака Николе Тесле.

Питамо се само како би прошао и сам Никола Тесла, лик са кованице хрватског евра, да је остао на свом родном прагу?

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije