TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

22. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

У Петничкој пећини пронађена највећа колективна гробница у Европи

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

У до сада непознатој дворани Петничке пећине у околини Ваљева откривена је највећа позноантичка колективна гробница у Европи.

Петничка пећина-колективна гробница - Фото: ТАНЈУГ

Петничка пећина-колективна гробницаФото: ТАНЈУГ

Пронађени су скелетни остаци више од 20 особа различитог узраста, међу којима и дјеце, а утврђено је и да њихова тијела нису укопавана, већ су остављена на стјеновитој површини пећинског канала.

Овакав вид сахрањивања у доба позне антике, са великим бројем скелета који су похрањени дубоко унутар пећине, до сада није био познат на тлу Европе, што откриће у Петници чини јединственим и значајним археолошким открићем.

До овог открића дошло је након вишемјесечне суше и знатног пада нивоа воде у подземном Аждајином језеру, који је спеолозима и археолозима омогућио приступ дијеловима пећине који до сада нису били истраживани и кроз које протиче подземни ток ријеке Бање.

Археолог из Истраживачке станице „Петница“ Владимир Пецикоза рекао је да је до овог открића мислио да је Петница једна од најистраженијих тачака у Европи, али да је овај налаз показао да она очигледно има још тајни.

– На нама и на новим генерацијама је да те тајне тек откривамо. Ово истраживање је од посебног значаја зато што је окупило све релевантне истраживачке институције у Ваљеву. Најважније је то што су наш град и Петница показали изузетан истраживачки потенцијал пун изненађења који треба wеговати – рекао је Пецикоза за Тањуг.

Археолог у Заводу за заштиту споменика културе Ваљево Радивоје Арсић нагласио је да, осим на Блиском истоку и у Израелу, када је ријеч о том периоду, не постоје паралеле са оним што је пронађено у Ваљеву.

– Осим посуда које су пронађене са скелетним остацима, скоро смо сигурни да они потичу из периода позне антике. Урадићемо анализе како бисмо то потврдили, јер може да дође до неке омашке. Када стигну резултати анализе имаћемо потпуно прецизне податке – рекао је Арсић.

Археолошка истраживања су утврдила да у дубљим нивоима подземног језера Петничке пећине постоји још дворана за које се претпоставља да датирају из још старијих епоха, а археолози сматрају да би у близини пећине требало да постоји и неоткривено насеље у којем су живјели људи чији су скелети пронађени.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije