TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

1. октобра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

U petak počinju “Višnjićevi dani”: Evo šta je na programu

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Kulturna manifestacija “Višnjićevi dani” biće održana od petka do utorka, 4. do 8. novembra, u Bijeljini u znaku jubileja 120 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” i 130 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića, izjavio je Srni predsjednik bijeljinske “Prosvjete” Slaviša Mikić.

 

 

Svečana akademija, kao centralni događaj, biće održana u ponedjeljak 7. novembra, u 19.30 časova u Centru za kulturu “Semberija”.

Besjedu će održati pisac Milivoje Mlađenović, a nastupiće Hor “Srbadija”, glumci Gradskog pozorišta “Semberija” i učenici bijeljinske Gimnazije “Filip Višnjić”.

Iz bogatog programa manifestacije izdvaja se predstava “Hasanaginica” Gradskog pozorišta “Semberija”, koja će biti odigrana u subotu, 5. novembra, u 20.00 časova.

Ulaz za ovo prvo izvođenje nakon nedavne premijere je besplatan, ali je broj mjesta ograničen i građani karte treba da preuzmu ranije na biletarnici Centra za kulturu.

Organizator 29. manifestacije “Višnjićevi dani” je bijeljinska “Prosvjeta”, pokrovitelji Ministarsvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Bijeljina, a Mikić kaže da je odlika jedne od najstarijih i najvećih manifestacija kulture visok umjetnički kvalitet programa.

– Bijeljina, vraćajući dug Filipu Višnjiću, pravi zalog za budućnost, ulaže u mlade generacije, edukuju se budući profesionalci u oblasti umjetnosti u kulture, kao i buduća publika – da čuvamo od zaborava vrijednosti literature i cjelokupne nematerijalne kulturne baštine srpskog naroda – rekao je Mikić.

U okviru “Višnjićevih dana” biće održane promocije knjiga “Pansion gospođe Hadživuković” Tihomira Nestorovića i “Dnevnik ratnog hirurga” Miodraga Lazića, poetsko guslarsko veče posvećeno Višnjiću, izložba “Papir govori” o papirnom novcu Srbije i Јugoslavije od 1887. do 1996. godine, koja dolazi iz arhiva Vranja, kao i program koji su pripremila slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Tradicionalno, biće održano takmičenje recitatora i besjednika za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i okrugli sto o položaju kulture u Bijeljini.

“Višnjićevi dani” počinju u petak, 4. novembra, u 10.00 časova, polaganjem cvijeća na spomenik Filipu Višnjiću i podizanjem zastave manifestacije na gradskom trgu u Bijeljini.

Manifestacija će biti završena u utorak, 8. novembra, prazničnom liturgijom i pomenom Višnjiću u bijeljinskim hramovima, te dodjelom nagrada pobjednicima literarnih konkursa i takmičenja recitatira i besjednika.

 

 

 

 

(srna)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije