TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

16. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

U Janji pokrenuta fabrika za proizvodnju mopova, u planu izvoz za Evropu i SAD

0 0
Read Time:2 Minute, 40 Second

U bijeljinskom naselju Janja nedavno je otvorena fabrika za proizvodnju mopova za brisanje BOSMOPP d.o.o, prva ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini i regiji. 

Fabriku je otvorio preduzetnik porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji dugo godina živi i radi u Austriji Zakerijah Mulamustafić. Na pitanje zašto baš mopovi, kaže da je to sastavni rekvizit koji koristi u firmi ZEMU Reinigung GmbH u Beču u svakodnevnom poslu.

„Poučen činjenicom koliko mi kao jedna mala firma koja zapošljava 10-tak ljudi troši mopove i kakvo je stanje na tržištu u Austriji, odlučili smo se na taj korak da ih sami proizvodimo i plasiramo, kako u BiH tako dalje u Evropu. Ovih dana nam pristižu čak i upiti i iz USA“, kaže on za Akta.ba.

Napominje da ovakva vrsta proizvodnje ne postoji nigdje od Turske do Češke i da su Janja i Bosmopp na pola puta.

„Što se tiče ugovorenih tržišta za izvoz za sada imamo ugovor sa jednom austrijskom firmom SWAN koja je prva dobila zastupništo za Austriju, dok o zastupništvu za Evropu još pregovaraju“, priča vlasnik Mulamustafić.

Govoreći o vrijednosti investicije, kaže da je do sada uloženo više od 200.000 KM, ali i godine truda koje nemaju cijenu. Ulagati u rodni kraj je nešto što je oduvijek želio.

„Rodom sam iz Janje iz koje sam nažalost morao otići, ali se želim vratiti. Nisam tražio nikakve pogodnosti za uslove poslovanja, a za dalje ćemo vidjeti. Ovdje sam se vratio kako bih ja pomogao, a ne da tražim pomoć“, navodi on.

bosmopp

Ideja o pokretanju fabrike je došla sasvim spontano.

„Pored biznisa u Beču imam i Platformu za poslovno umrežavanje. Kada sam prošle godine sa jednim klijentom bio na poslovnom putovanju u BiH, za kojeg smo tražili određene proizvode za njegovfirmu, u toku vožnje smo se divili ljepotama naše Bosne i Hercegovine i razgovarali o stanju u njoj. Pošto smo iz slične branšerazgovarali smo i oko problema nabavke materijala i alata za naše firme. Tako smo došli i na temu mopova. Odlučili da partnerski uđemo u ovaj posao i već u toku vožnje započeli da prikupljamo informacije kako i na koji način otvoriti firmu u BiH. Zahvaljujući prijateljima i poslovnim partnerima, za vrlo kratko vrijeme smo dobili sve potrebne informacije i već po povratku u Beč podijelili obaveze“, ističe.

Budući da je sve išlo prilično brzo, za kraj poručuje svim ljudima širom svijeta koji razmišljaju pokretanju biznisa u Bosnu i Hercegovinu, da se vrati i to učine.

Podršku u osnivanju i samoj promociji pruža mu i Samir Vildić, poduzetnik koji je, nakon 17 godina školovanja i rada u Turskoj, odlučio investirati svoje znanje i iskustvo u ekonomiju BiH. Vildić zasigurno je jedan od najboljih primjera kada je riječ o promociji povoljne poslovne klime za investitore i ulaganje u našoj zemlji, bilo da je riječ o investicijama od strane bh. dijaspore ili stranih državljana.

„Kada sam se prije šest godina vraćao u  Bosnu i Hercegovinu, nisam mogao ni slutiti da ću postati „čudak“ koji se vratio. Danas imamo čudaka koji se vraćaju i pokreću svoje biznise na sve strane. Jedan od njih je i Zekerijah Mulamustafić, a BOSMOPP će biti svjetski brend“, poručio je Samir Vildić, direktor kompanije BPI.

Izvor: akta.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije