TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

28. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Tumor nestao kod svih pacijenata koji su dobili lijek: “Ovo se nikad nije desilo”

0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

NOVI lijek protiv tumora rektuma, ako je suditi po studiji objavljenoj prije par dana u uglednom medicinskom časopisu The New England Journal of Medicine, pokazao je dosad neviđene rezultate.

U studiji je novi imunoterapijski lijek, nazvan dostarlimab, dobilo 12 pacijenata s poodmaklim tumorom rektuma. Kod svih 12 pacijenata tumor je nestao, pri čemu nije bilo nikakvih nuspojava, pokazala je studija.

Prema studiji, pacijenti su primali dostarlimab svake tri nedjelje u periodu od šest mjeseci. Novi lijek razvio je Tesaro, američka biotehnološka kompanija koju je farmaceutski div GlaxoSmithKline 2019. godine kupio za 5.1 milijardu dolara

Dr. Luis A. Diaz Jr., koautor studije, u razgovoru za New York Times rekao je da vjeruje “kako se ovakvo što prvi put dogodilo u istoriji istraživanja tumora”.

Fantastičan rezultat, ali potreban je oprez

Naučnici i liječnici nastavili su pratiti stanje svih 12 pacijenata mjesecima nakon terapije i rezultat je bio fantastičan: nijedan pregled ni pola godine nakon primanja lijeka nije pokazao znakove da se tumor vratio. Od primanja lijeka nijedan od pacijenata nije išao ni na hemoradioterapiju ni na operaciju uklanjanja tumora, objavio je onkološki centar Memorial Sloan Kettering.

No, treba imati na umu da se studija provedena na samo 12 pacijenata ne može smatrati konačnom istinom zbog malog uzorka, što znači da treba provesti studije na znatno većem broju ispitanika kako bi se potvrdila učinkovitost i sigurnost ovog potencijalno revolucionarnog lijeka.

“Ovo daje razlog za veliki optimizam”

Unatoč tome, onkologinja dr. Hanna Sanoff iz Centra Lineberger rekla je da rezultati ove studije “daju razloga za veliki optimizam”.

“Ako imunoterapija može poslužiti kao lijek za tumor rektuma, to znači da pacijenti više neće morati prihvaćati kompromise kako bi bili izliječeni”, napisala je Sanoff za New England Journal of Medicine

Ipak, Sanoff dodaje kako se “vrlo malo zna o tome je li klinički odgovor na dostarlimab jednak izlječenju”.

“Onkolozi sanjaju o ovakvim rezultatima”

Dr. Andrea Cercek, onkologinja u centru Memorial Sloan Kettering i koautorica studije, komentirala je istorijske rezultate istraživanja u razgovoru za CNN te priznala da liječnici nisu očekivali takav uspjeh.

“Ovakvo nešto nismo nikad ranije vidjeli. Onkolozi sanjaju o ovakvim rezultatima”, rekla je Cercek.

Cercek navodi kako dostarlimab “otključava prirodni imunološki sistem tijela i omogućava mu da se bori s tumorom”, dodavši kako taj lijek djeluje na specifične stanice raka kojima nedostaje gen koji im pak omogućava da poprave vlastiti DNA, što u konačnici vodi do mutacija.

“Kad dajemo imunoterapijski lijek kao što je dostarlimab, imunološki sistem može vidjeti stanice tumora i riješiti ih se. Ono što je toliko fascinantno je da je novi lijek eliminirao rak, tumor je naprosto nestao”, rekla je dr. Cercek.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije