TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

14. јун 2024.

TD portal

Balkan može bolje

TRAŽE U MEDIJIMA POMOĆ ZA DJECU IAKO IM JE FOND VEĆ UPLATIO LIJEČENJE?!?

0 0
Read Time:3 Minute, 1 Second

Zbog sve češćih apela za prikupljanje novčanih sredstava u sredstvima javnog informisanja  u vezi sa liječenjem djece do 18 godina starosti  u  inostranstvu u sredstvima javnog informisanja, obavještavamo javnost o sljedećem:

 

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u potpunosti finansira troškove liječenja djece do 18 godina starosti i to onda kada se liječenje ne može sprovesti uz zdravstvenim ustanovama koje imaju potpisan ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS. Pored liječenja, Fond solidarnosti refundira putne troškove i troškove smještaja za roditelje djece koja se liječe u inostranstvu, a od nedavno je i pojednostavljena procedura ostvarivanja prava na finansiranje dijagnostike i liječenja putem naše ustanove.

Od početka rada, pa do danas, Fond solidarnosti finansirao je liječenje i dijagnostiku u inostranstvu za 653 djece, za šta je izdvojeno više od 35 miliona KM.

Uprkos tome, u sredstvima javnog informisanja su prisutni apeli u kojima se mole građani da pomognu u finansiranju liječenja djece u inostranstvu.  Primjera radi, u proteklom periodu, zabilježena su tri slučaja u kojima je Fond solidarnosti već uplatio sredstva za liječenje djece  u inostranstvu, a u medijima se objavljuju apeli za pomoć.

Nama nije poznato zbog čega se to dešava, jer od početka rada Fonda solidarnosti apelujemo i na medije, nevladine organizacije i građane da se prvo obrate Fondu solidarnosti kako bi se informisali o svim mogućnostima finansiranja liječenja u inostranstvu. Pored apela, sproveli smo broje aktivnosti koje su imale za cilj da informišu sve građane u Republici Srpskoj o postojanju naše ustanove.

Napominjemo i da je praksa Fonda solidarnosti da svaku informaciju koja se pojavi u medijima, a odnosi se na liječenje djece, provjerava, a i pozivaju se roditelji ukoliko se nisu obratili sa zahtjevom za finansiranje liječenja u inostranstvu da to o učine.

Dakle, da bi Fond solidarnosti finansirao liječenje djece u inostranstvu  neophodna je preporuke i prijedlog zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječe za dalju intervenciju u inostranstvu, dok eskperimentalne  metode koje nisu naučno dokazane Fond solidarnosti u skladu sa zakonom koji reguliše naš rad ne finansira.

Zato još jednom apelujemo na javnost da im prva adresa kada je u pitanju liječenje djece u inostranstvu bude naša ustanova koja je i osnovana sa tim razlogom i za koju građani širom RS, između ostalih, od svojih plata izdvajaju novac za liječenje djece u inostranstvu.

Budući da se osnivanjem naše ustanove sistemski riješilo jedno od važnih pitanja, a to je finansiranje liječenja djece u inostranstvu, upravo kako roditelji ne bi morali sami da prikupljaju novac za liječenje, organizovanjem i objavljivanjem apela za  novčane donacije, bez dodatne provjere o tome da li je Fond solidarnosti  već uplatio sredstva, dovodi se u pitanje dignitet same ustanove, ali i svih građana koji već izdvajaju svoj novac za liječenje djece posredstvom naše ustanove.

Isto tako apelujemo i na organizatore  humanitarnih akcija da jasno naznače u koje svrhe se prikupljaju sredstva, jer se cjelokupna javnost može da dovede u zabludu, ukoliko je već plaćeno liječenje, a objavljuju se apeli za pomoć. Organizovanje humanitarnih akcija je legitimno pravo porodice i organizatora, ali je jako važno zbog same javnosti da se naznači ukoliko je novac potreban za druge svrhe, poput troškova za život, medicinske rehabilitacije ili medicinskih sredstava, koje Fond solidarnosti u skladu sa zakonom ne finansira, a ne za liječenje.

Fond solidarnosti će i dalje transparentno i odgovorno da upravlja sredstvima koja se isključivo koriste za liječenje djece u inostranstvu, a budući da iz godine u godinu imamo sve manji broj zahtjeva građana koji ne žele da učestvuju u finansiranju liječenja djece u inostranstvu nam jasno  pokazuje da smo na čvrstom putu građenja povjerenja cjelokupne javnosti.

15 Novembra, 2023
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije