TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

30. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Tihi heroji – Vatrogasci RiTE Ugljevik od početka godine imali više od 600 intervencija (FOTO)

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Pripadnici profesionalne industrijske vatrogasne jedinice Rudnika i termoelektrane “Ugljevik” od početka godine imali su više od 600 intervencija. Ova jedinica djeluje u okviru Službe obezbjeđenja, a zadatak joj je da, u slučaju bilo kakvih nepredviđenih okolnosti, reaguje i spriječi havariju.

Komandir jedinice Sreten Simeunović rekao je da dnevno u prosjeku imaju i po nekoliko požara, a jedinica broji 31 službenika koji rade u četiri smjene.

“Naš zadatak je da u slučaju i najmanjeg požara reagujemo i spriječimo štetu, jer je ovo područje visokog rizika. Radi se sa mnogo zapaljivih supstanci, plinova, gasova, pogoni su izuzetno kompleksni i zahtjevni. Ukoliko mi zakažemo, proizvodnja staje, a šteta može biti ogromna. Zbog toga smo uvijek u pripravnosti”, objasnio je Simeunović.

Vatrogasac Mladen Mitrović rekao je da je jedan od poslova visokog rizika i punjenje kotlovskih postrojenja ugljem, zbog sitne ugljene prašine koja nastaje tom prilikom, a koja je izuzetno zapaljiva.

“Kotlovi se pune dva puta u svakoj smjeni, tako da mi praktično u svakoj smjeni imamo bar jednu intervenciju na gašenju zapaljene ugljene prašine oko kotlovskog postrojenja. Česti su požari i na deponiji uglja i rudarskoj mehanizaciji”, rekao je Mitrović.

On je naveo da je zadatak vatrogasaca u okviru ove jedinice da svakodnevno obiđu područja koja su sklona zapaljenju.

“Osim operative, radimo i preventivu. Obilazimo ona mjesta na kojima često dolazi do požara, kako bismo ukazali ili otklonili eventualne nedostatke i spriječili štetu”, rekao je Mitrović.

Pripadnici ove jedinice više puta su spriječili havariju, a jedan od najvećih požara u okviru RiTE “Ugljevik”, na kojem su intervenisali ovi hrabri ljudi, bio je na generatorskom prekidaču, prije nepune dvije decenije, kada je spriječena ogromna havarija.

Zdravko Petrović, koji je dio ove službe već 35 godina, prisjetio se da je taj požar bio u drugoj smjeni.

“Bili smo u obilasku, nestalo je struje, rezervno napajanje se ne uključuje. Vatra je buknula na glavnom rezervoaru uglja i sve što je zapaljivo nalazi se tu. Gašenje je trajalo satima, a požar je lokalizovan tako što smo na kraju istresli hiljadu kilograma praha. Jedan vatrogasac je čak i povrijeđen”, ispričao je Petrović.

 

 

NoviGlas

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije