TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

30. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Šta se desilo na ekskurziji na Jahorini? Djeca na infuziji, niko nije kriv?!

0 0
Read Time:4 Minute, 53 Second

Oči cijele Srpske uprte u inspekciju! Da li je u pitanju trovanje hranom ili stomačni virus?

 

 

„Sve što je agencija trebala da uradi po pitanju odlaska djece na ekskurziju, uradila je. Inspekcije će da urade svoj posao kako bi se utvrdilo šta se tačno desilo na Jahorini, odnosno u Hotelu „Nebojša“.

Rekao je ovo za aloonline.ba Mladen Račić, direktor agencije „Kompas“ koja je organizovala odlazak učenika petog razreda Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Prijedora na ekskurziju.

Polovina učenika bolesna, 18 na infuziji

Podsjećamo, na Jahorinu je u školu u prirodi otputovao 91 učenik petih razreda, u pratnji četiri učitelja i školskog pedagoga. Kod gotovo polovine djece su se pojavili simptomi slični stomačnom virusu, uz mučninu, povraćanje i slabost, a neki od učenika, tačnije njih 18, završilo je na infuziji.

 

Učenici su se vratili sinoć u Prijedor, a prema riječima direktorice škole Gorane Bosančić kod nekih su se simptomi smirili, a kod nekih tek pojavili.

– Djeca su na ekskurziju otputovala u subotu, a već u nedjelju imali smo situaciju da su se neki od njih razboljeli. Bilo je lakših slučajeva, ali i onih za koje je predlagano bolničko liječenje. S obzirom na broj djece, a male smještajne kapacitete zdravstvenih ustanova, odlučili smo se da se čim prije djeca vrate u Prijedor –  rekla je Bosančićeva za aloonline.ba.

 

Ona je istakla da, tek kad inspekcije odrade svoj dio posla, može se govoriti o tome šta se desilo na Jahorini, odnosno da li je riječ o virusu ili trovanju.

 

– Razočarana sam stavovima pojedinaca. Ne može se okriviti niko, dok se ne utvrdi šta se desilo. Ono što mogu da kažem je da su prosvjetni radnici odradili svoj dio posla. Radi se o ljudima koji godinama vode djecu na izlete i ekskurzije. Kontrolisalo se šta djeca nose od hrane sa sobom, šta kupuju usput. Hranu u hotelu su jeli svi zajedno – kaže Bosančićeva.

Mala djeca, dalek put

Ona ističe da je ovo prvi put da učenici ove škole idu na Jahorinu.

– Svi su bili za to da se ide. Do sada smo uvijek išli na Kozaru i imamo predivna iskustva. Djeca su mala, mišljenja sam da je bolje da idemo negdje bliže. Međutim, na Kozaru ove godine nisu organizovane ekskurzije, tako da je odlučeno da školu u prirodi organizujemo na Jahorini – istakla je Bosančićeva i dodala da je večeras zakazan i sastanak sa roditeljima djece koja su putovala, te da se nada da će se situacija čim prije razriješiti.

Inspekcija u Hotelu „Nebojša“

Kako saznajemo, inspekcija je već na terenu i očekuje se da se u narednih nekoliko dana dobiju rezultati.  U Hotelu „Nebojša“ se nisu javljali na naše pozive, međutim saznajemo da je u toku kontrola hrane koja je služena Prijedorčanima.

FOTO/HOTEL NEBOJŠA

Pored toga, saznajemo i da su otkazane ekskurrzije đaka na Jahorinu, odnosno da su škole, od kojih su neke danas trebalo da idu, odustale od škole u prirodi.

Doktorica u nedoumici – virus ili trovanje?

Sa učenicima iz Prijedora u pratnji je bila i doktorica Renata Hadžić iz Banjaluke. Doktorica se nije javila na naše pozive, a u Agenciji „Kompas“, koja ju je angažovala, kažu da je juče rekla da ne može sa sigurnošću da tvrdi da li se radi o trovanju, ili stomačnom virusu, pošto su simptomi slični.

U agenciji kažu da postoji velika vjerovatnoća da se radi o stomačnom virusu, ali ipak s nestrpljenjem očekuju rezultate inspekcije kako bi se definitivno utvrdilo o čemu se radi.

Roditelji ogorčeni! Ko je odgovoran?

Roditelji prijedorskih osnovaca su ogorčeni. Bilo da je neko zakazao, ili da se zaista radi o virusu, činjenica je da je veliki broj djece bolestan.

– Djecu smo poslali u školu u prirodi. Radovali su se tome, a na kraju su i oni i mi samo jedva čekali da nam se vrate. Ovo nije jedina prijedorska osnovna škola kojoj se to desilo. Saznali smo od drugih roditelja da se to dogodilo i njihovoj djeci, a boravili su nedavno u istom hotelu na Jahorini kao i naša. Postavljamo pitanje, zašto se o tome ćutalo, jer da neko nije pokušavao to zataškati, ne bi se ovo dogodilo našoj djeci. Ne bismo ih ni slali tamo – rekla je za medije iz Prijedora Milica Matijaš, čija je kćerka sinoć doputovala s  Jahorine.

FOTO/PRINTSCREEN

I našem portalu su se javili nezadovoljni roditelji.

– Kad je trebalo plaćati, treba mjesec unaprijed, pa ugovor bez ikakvih pravnih obaveza agencije i hotela, roditeljski sastanak bez upoznavanja roditelja sa planom i programom ekskurzije, ponudom agencije, satnicom, bez ikakvog konkretnog podatka šta je planirano i šta nude u agenciji. Na kraju ispade da nema hitne pomoći na Palama, ne postoji Zapisnik o kontroli vode u vodovodu na Jahorini, Institut za javno zdravstvo niti je upućen niti ima koga tamo obavijestiti kad ne rade tri dana. Može pola RS pomrijeti! Valjda nije Covid 19 pa nije ni bitno, nema profita… Školstvo nam vode poluobrazovani kadrovi i islužene nastavnice iz onog sistema, kojima je sad samo cilj što bolje se stranački pozicionirati i izmusti što vise za svoju djecu i svoj komfor – komentar je jednog od roditelja.

Sve urađeno kako treba

– Mogu samo da kažem da su djeca zbrinuta, da je direktorica hotela organizovala sve do savršenstva i da ekipa iz HMP odradila svoj zadatak na visokom nivou. Čak je djece bilo koja su i prije boravka u hotelu imala mučnine. A, to treba da potvrdi doktor koji je boravio sa djecom – jedan je od komentara na našem portalu.

Afera na pomolu?

Ono što posebno zabrinjava jeste da brojni roditelji komentarišu da ovo nije jedini slučaj koji se desio na akskurziji!

Kako pojedini govore, slične probleme su imali i u drugim prijedorskim osnovnim školama, samo se o tome nije govorilo. Navodno su neki učenici završili i u bolnici.

– Saznaće se sve narednih dana. Biće ovo vruća tema u Prijedoru. U pitanju je više od 150 djece uzrasta 10 godina – komentarišu roditelji.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije