TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

30. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Srbi na Kosovu se sukobili s policijom. Kosovski specijalci zauzeli Gazivode, poskidali zastave Srbije

0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second

Srbi na sjevernom Kosovu blokirali su glavne puteve, drugi dan zaredom, nakon razmjene vatre s policijom tokom noći, a nakon hapšenja bivšeg srpskog policajca dan ranije. EULEX, misija Evropske unije zadužena za patroliranje sjeverom Kosova, rekla je da su demonstranti patrolu oklopnih vozila napali juče naveče.

 

Pripadnici ROSU zauzeli Gazivode

Pripadnici specijalnih jedinica ROSU upali su pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima u objekt velike brane na jezeru Gazivode. Oni su s dugim cijevima i oklopnim vozilima tamo zatekli čuvara koji mjeri nivo vode. Istjerali su ga s objekta i poskidali srpske zastave koje se tamo nalaze, pišu „Novosti“.

Šok bomba bačena je u noći na nedjelju na izvidničku patrolu EULEX-a u blizini Rudara, stoji u saopštenju misije EU-a. Niko nije ozlijeđen.

Najnoviji protesti potaknuti su hapšenjem bivšeg policajca u subotu. On je bio dio egzodusa Srba iz policije prošlog mjeseca, nakon što je Priština rekla da će provesti zakon prema kojem Srbi moraju skinuti stare registarske tablice koje su iz vremena prije nezavisnosti Kosova. Drugi dan zaredom u nedjelju kamioni i druga teška vozila blokirali su nekoliko glavnih cesta na sjevernom Kosovu koje vode do dva granična prijelaza sa Srbijom, piše Hina.

Oba su prijelaza bila zatvorena za promet. Kasno u subotu kosovska policija rekla je da je na nju otvorena vatra na različitim lokacijama u blizini granice sa Srbijom. Snage su saopštile da su morale uzvratiti vatru u samoodbrani i da za sada nema izvještaja o povrijeđenima.

Srbi na sjeveru blokirali puteve, Kurti poručio da se blokade odmah moraju ukloniti

“Barikade maskiranih kriminalaca na sjeveru moraju se odmah ukloniti”, rekao je premijer Albin Kurti. Dodao je da je njegova vlada u kontaktu s mirovnom misijom NATO-a koja ima više od 3000 vojnika na terenu. Policija u Prištini saopštila je da je bivši policajac Dejan Pantić uhapšen zbog navodnog napada na državne urede, razbijanja prozora na uredima izbornih povjerenstava te uredima policijskih službenika i izbornih dužnosnika u utorak.

Srpski gradonačelnici u općinama na sjeveru Kosova, zajedno s lokalnim sucima i oko 600 policajaca, podnijeli su ostavke prošlog mjeseca u znak protesta zbog vladine odluke o zamjeni automobilskih tablica koje je izdao Beograd, onima koje je izdala Priština.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da će njegova zemlja zatražiti od NATO-ove mirovne misije KFOR-a da dopusti Srbiji da rasporedi jedinice i policiju na Kosovu. Vučić je priznao da nema izgleda da za to dobije dozvolu. “Mi ne tražimo sukob, već dijalog i mir. Ali da budem jasan: Republika Kosovo će se braniti – snažno i odlučno”, rekao je Kurti odgovarajući na Vučićeve komentare.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. uz podršku Zapada. Nakon rata 1998./99. u kojem je NATO intervenirao kako bi zaštitio Kosovo s većinskim albanskim stanovništvom.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije