TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

14. јун 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Srbi gube imovinu zbog prekrajanja zemljišnih knjiga

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Iz katastra će kao vlasnici biti izbrisani svi koji se ne odazovu u propisanom roku i ne prijave svoju imovinu, a poziv im ne stiže.

Prije nekoliko godina započeta „harmonizacija  katastara i zemljišnih knjiga” u Federaciji BiH novi je udar na imovinu Srba u tom entitetu. Sam način na koji se vrši „prekrajanje” zemljišnih knjiga već se  pokazao  kao ozbiljna prijetnja da bi u tom procesu mnogi Srbi mogli izgubiti imovinu naslijeđenu od svojih predaka. Problem je u tome  što se vlasnici imovine, od kojih mnogi žive van granica BiH,  o sprovođenju postupka obavještavaju putem javnog oglasa, a ne lično zbog čega izostaje njihova  blagovremena reakcija.

Upravo u toj  netransparentnosti  krije se razlog za  zabrinutost, jer će bez dileme iz zemljišnih knjiga biti kao vlasnici eliminisani svi oni Srbi koji se  ne odazovu u propisanom roku i ne prijave svoju imovinu. Na to ovih dana upozoravaju i iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) i pozivaju, ne samo građane već i pravna lica koja imaju nepokretnosti na teritoriji FBiH da se što prije jave u tamošnje nadležne katastre i sudove  i da  prijave svoju imovinu.

„Oni ih, sigurno, neće pozvati lično. Oni će ih jednostavno izbrisati ako se ne pojave u zadatom roku i ne prijave svoju imovinu. A onda će neko za 10 ili 15 godina osporavati da Srbi nisu ni živjeli  na određenim prostorima današnje FBiH jer nema službenih podataka o njihovoj imovini“, kaže za „Politiku” predsjednik odbora Đorđe Radanović.

On podsjeća  na trenutno aktuelno ažuriranje podataka o nekretninama  u federalnim lokalnim zajednicama  Tomislavgrad, Gradačac,  Srebrenik, Lukavac i Odžak  i poziva mnogobrojne Srbe  koji su nekada živjeli na tim prostorima da se odazovu na poziv Federalne  uprave  za geodetske i imovinsko-pravne poslove  i  da dostave potrebnu dokumentaciju o posjedovanju imovine, kako im ona ne bi bila oduzeta.

Napominje da Srbima koji su rasuti  širom svijeta stoji na  raspolaganju i šest kancelarija za pravnu pomoć u Republici Srpskoj kojima se  mogu obratiti  u svako doba i dobiti stručnu pomoć i sve neophodne informacije. O važnosti postojanja tih kancelarija  govori i podatak da je  do kraja maja  pravnu pomoć u vezi sa imovinskim pravima u FBiH  zatražilo oko 8.000 Srba.

„Važno nam je da se sačuva srpska imovina, da se sačuvaju tragovi pravoslavlja i na onim područjima u FBiH gdje su Srbi bili manjina”, kaže Radanović.

Prema popisu iz 1991. godine, više od 32 odsto današnje Federacije BiH bilo je većinski srpska teritorija. Do posljednjih ratnih dešavanja u BiH, na  sadašnjem prostoru tog entiteta živjelo je 541.000 Srba. Trenutno ih ima manje od 50.000.

Izvor: politika.rs
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije