TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

1. октобра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

SPOMENIK KAO OČITA PISANA RIJEČ U KAMENU O RATNOM STRADANJU NE SAMO VOJNIKA SA PUŠKOM VEĆ I DJECE I STARACA

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Prije nešto malo više od 38. godina u podmajevičkom selu Zabrđe kod Ugljevika , tačnije 22. septembra 1984, otkriven je spomenik žiteljima ovog sela, koji su pobijeni u drugom svjetskom ratu.

 

Otkrivanje spomenika održano je na 40-godišnjicu ogromnog zločina koji su počinili pripadnici 13. Handžar divizije 17 i 18 marta 1944. godine kada su masakrirana 214 civila, od kojih su većina bila djeca ispod 14 godina. Uz motiv da se obilježi ogromno stradanje ovog sela, ideja je bila da spomenik za posjetioca i prolaznika bude očita pisana riječ u kamenu o ratnom stradanju, ne samo vojnika sa puškom, već i staraca, starica i djece.

 

Spomenik je izgrađen po projektnom rješenju arhitekte dr Slobodana Lukića iz Bijeljine, a simbolizuje borbu jačeg i nejačeg, u kojoj nejači na svom tlu pobjeđuje. Pored utisnutih imena 214 ubijenih lica, među kojima je i 68. djece od kolijevke do 14 godina života, tu su i imena 21. domaćina koji su smrt našli u zloglasnom logoru Jasenovac. Tu je i 18 imena boraca poginulih u drugom svjetskom ratu i 16 imena poginulih boraca VRS u Otadžbinskom ratu.

 

Na ovom spomeničkom zdanju se ističe poruka: „Mi hoćemo slobodu, ni od čega na svijetu nema straha, ni od koplja, ni od olova, ni od pušćanog praha.“ 

 

Današnji izgled spomenika

 

Spomenik je nikao zahvaljujući dobrovoljnim novčanim prilozima i radu mještana, kojima su u pomoć, takođe priskočili žitelji susjednih naselja Korenite, Tutnjevca i Maleševaca, kao i nekoliko firmi ugljevičke i bijeljinske opštine.

 

Prilikom otkrivanja spomenika, počasni vod Opštinskog štaba TO pod komandom Pere Mićanovića dao je počasnu paljbu.

 

Iako je bila ideja da se oko spomenika posadi ukrasno drveće i žbunje uz postavljanje mobilijara (klupa uz staze i slično), to ni nakon 38 godina nije urađeno. Trenutno se radi obnova opštinskih prostorija uz ovaj spomen park te se nadamo da će nakon završetka tih radova i ovaj prostor biti adekvatno uređen.

 

D.Todorović

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije