TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

2. октобра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Snažno nevrijeme u Hrvatskoj, oštećeni krovovi, automobili, uništeni usjevi

0 0
Read Time:4 Minute, 36 Second

Velike štete nakon nevremena

Olujno nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i gradom zahvatilo je čak pet županija, izvijestila je Uprava civilne zaštite po čijim su podacima primljene dojave o oštećenim krovovima, srušenim stablima na putevima i oštećenim  vozilima. U popodnevnim satima nevrijeme je zahvatilo dijelove Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, a u večernjim satima i Sisačko-moslavačku županiju, objavila je Civilna zaštita na svojim internetskim stranicama. Županijski centri 112 primili su dojave o oštećenim krovovima, oštećenim limovima i crijepovima na privrednim objektima te dojave o srušenim stablima na putevima i oštećenim vozilima. Sve nadležne službe su na terenu i nastoje što brže sanirati štetu.

Nevrijeme je zahvatilo Hum na Sutli, Varaždin, Veliki i Mali Bukovec, Petrijanec, Vinicu, Donja Voća, Sveti Đurđ, Mursko Središće, Prelog, Malu Suboticu, Orehovicu, Sveti Martin na Muri, Svetu Marija, Donju Dubravu, Gredu Sela i Odru Sisačku.

Župani obišli stradala područja i najavili proglašenje elementarnih nepogoda

Nevrijeme je zahvatilo područje uz granicu sa Slovenijom u Krapinsko-zagorskoj županiji, više opština i gradova u Varaždinskoj te dio Međimurske županije, a najviše su stradala područja Velikog Bukovca u Varaždinskoj i Huma na Sutli u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Krapinsko-zagorski, varaždinski i međimurski župani najavili su utvrđivanje šteta te prema njima donošenje daljih odluka o proglašenju elementarnih nepogoda.

Stradalo područje u općini Veliki Bukovec, gdje je padao grad i veličine teniskih loptica, obišao je varaždinski župan Anđelko Stričak.

U nevremenu uništena gotovo polovina hrvatske proizvodnja cvijeća

Na području opštine je smješteno 40 posto hrvatske proizvodnje cvijeća, a nakon nevremena niti jedan plastenik i staklenik nije ostao neoštećen.
– Mještani kažu da se takvog nevremena ne sjećaju. Grad je oštetio doslovno svaki krov, plastenike, staklenike, usjeve. Uništena je gotovo polovina hrvatske proizvodnje cvijeća, izjavio je Stričak.

– Kad se vidi koliko su plastenici uništeni, sreća je da nije bilo povrlijeđenih, dodao je.

Mađarić: Staklenik je stradao u 15 minuta

Ni najstariji mještani u Velikom Bukovcu i Kapeli Podravskoj ne pamte grad koja je pogodila oko 18 sati taj kraj. Kažu da je grad bila veličine narandze, rekao je novinar HTV-a Ivica Grudiček. 

Staklenik porodice Mađerić u Velikom Bukovcu stradao je u 15-ak minuta. Kažu da se sve odjednom počelo rušiti.

– Nitko ne pamti takav grad. Uništeni su plastenici, staklenici, krovovi, sve je uništeno. Štetu je trenutno teško procijeniti, rekao je Karlo Mađarić, vlasnik OPG-a. Prisjeća se da su imali i poplavu, ali smatra da su teže posljedice od grada koji ih je pogodio. 

 

Franjo Vrbanić, načelnik Opštine Veliki Bukovec, rekao je da je nevrijeme opštinu zahvatilo nešto prije 18 sati.

– Mislim da nema kuće i privrednog objekta, plastenika, staklenika koji nema štete, a štete su nemjerljive jer je padao grad gotovo veličine narandže. Upravo pregledamo teren. Nažalost nije dobro. rekao je Vrbanić i dodao da gotovo nema objekta koji nije oštećen.

 

Nevrijeme i u Međimurskoj i u Krapinsko-zagorskoj županiji

U Krapinsko-zagorskoj županiji najgore je prošlo područje Huma na Sutli.

Župan Željko Kolar izjavio je Hini daje teško procijeniti štetu, ali je sigurno ogromna – prije svega na krovovima, krovnim prozorima, ogromnom broju automobila dok je šteta na poljoprivrednim nasadima koje je grad zahvatio uz Sutlu, uz Sloveniju totalna.

Štete su nastale i na objektima firmi Vetropack Straža i OMCO.

Načelnik Opštine Hum na Sutli Zvonko Jutriša rekao je da se ne sjećaju takvog grada na tom području.

– Vatrogasci pokušavaju zatvorit rupe na krovovima. Na cesti je granja i drveća kao u priči. Usjeve u vrtu i voćnjaku možemo zaboraviti, dodao je.

U Međimurskoj županiji padao je grad veličine oraha, posebno praćena jakom kišom i vjetrom na području Murskog Središća. Službe su poslane na teren, a vatrogasci uklanjanu srušena stabla na cestama.

Iz Centra 112 u Krapinsko-zagorskoj županiji navode da od građana dobijaju pritužbe i dojave o oštećenim krovovima i razbijenim automobilima, a da je najgore prošla opština Hum na Sutli.

Nevrijeme je prema informacijama s terena također zahvatilo Pregradu te područje opštine Đurmanec, točnije Macelj. Prema neslužbenim informacijama grad veličine teniskih loptica nanijela je velike štete na usjevima.

 

 

 

Nevrijeme uz olujni vjetar u sisačkom području

Veliko nevrijeme praćeno olujnim vjetrom pogodilo je poslijepodne nekoliko sisačkih prigradskih naselja. Prema informacijama zapovjednika Javne vatrogasne jedinice grada Siska Miroslava Goluba, oštećena su tri krovišta u Selima i Odri te električni vodovi u Gredi zbog čega se zapalilo krovište jedne obiteljske kuće. U Selima je drvo palo na dječji vrtić. Na terenu su pripadnici JVP-a i vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Sela, Odre, Grede i Jazvenika koji rade na otklanjanju nastalih oštećenja, navodi se u facebook objavi Grada Siska. 

Upozorenje DHMZ-a

Državni hidrometerološki zavod (DHMZ) prognozirao je da se danas predveče očekuje jači razvoj oblaka, lokalno izraženi pljuskovi ili grmljavinsko nevrijeme. Najizgledniji za to su sjeverozapadni i sjeverni krajevi Hrvatske, a malo kasnije naveče i u Slavoniji. Takođe prolazno se očekuje i vjetar s jakim udarima.

DHMZ je izdao i upozorenja za cijelu središnju Hrvatsku te priobalje u Srednjoj Dalmaciji. Za Zagrebačku i Osječku regiju izdano je narandžasto upozorenje, dok je za Karlovačku i priobalje Srednje Dalmacije izdano žuto upozorenje.

Foto: Nikola Cutuk/Facebook, Grad Sisak / HRT/PIXSELL

Autor: Ivica Grudiček/HRT/Hina

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije