TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

18. април 2024.

TD portal

Balkan može bolje

SKANDAL IZ RATA Ispovijest slavne novinarke: ‘Bosanski premijer me polugol dočekao u hotelskoj sobi, 15 minuta je pokušavao…‘

0 0
Read Time:2 Minute, 25 Second
Samantha Power kaže da je sobu napustila kada joj je postalo jasno da premijera ispitivanje o ratu koji je pogodio BiH baš i ne zanima

Samantha Power, sadašnja direktorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i bivša ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima (2013.-2017.), jedna je od onih Amerikanki čija je biografija neraskidivo vezana za Bosnu i Hercegovinu i svoje ljude.

Ova 52-godišnja Irkinja, koja se s deset godina preselila u SAD, karijeru je započela 90-ih godina prošlog vijeka kao mlada novinarka izvještavajući iz ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, piše Dnevni Avaz.

Za ratno izvještavanje nagrađena je Pulicerovom nagradom. Za brojne američke i britanske medije izvještavala je s brojnih ratišta u BiH, boravila je u Sarajevu, a jedna je od rijetkih novinarki koja je uspjela ući u opkoljenu Bihaćku krajinu.

Power je autor nekoliko zapaženih knjiga, a njeni memoari „The Education of an Idealist“, objavljeni prije tri godine, brzo su postali bestseler. Knjigu je čitaocima preporučio bivši američki predsjednik Obama.

U knjizi se Power prisjeća mnogih događaja iz svoje impresivne novinarske, akademske i diplomatske karijere. U jednom dijelu otkriva kako je doživjela traumatičnu neugodnost dok je izvještavala o ratu u Bosni i Hercegovini od, kako je naziva, „premijera Bosne i Hercegovine“.

– Jedne sam se večeri pridružila prijateljici Stacy Sullivan, spoljnoj suradnici „Newsweeka“, u turi po Sarajevu kako bismo pronašli vodu za kupanje, koja nam je bila potrebna danima.

Zaustavljeni smo i uhapšeni zbog kršenja policijskog sata i zatvoreni u ćeliju sarajevskog zatvora. Nakon što mi je omogućen telefonski poziv, umjesto američkog ambasdora u Sarajevu, nazvala sam bosanskog premijera kojeg sam do tada često intervjuirala i koji je bio na glasu kao zavodnik – napisala je Power.

U njoj se ne spominje ime “bosanskohercegovačkog premijera”, iako je i iole upućenom čitaocu jasno da se radi o Harisu Silajdžiću, ratnom ministru spoljnih poslova, a kasnije i premijeru Bosne i Hercegovine.

– Činilo se da uživa u korištenju svojih veza kako bi osigurao naše oslobađanje, tako da smo za nekoliko sati mogli biti na putu kući – stoji u knjizi.

– Nekoliko mjeseci kasnije pristala sam na razgovor s (već spomenutim) premijerom u zagrebačkom hotelu, dok se spremao otputovati u SAD kako bi lobirao kod Clintonove administracije u Vašingtonu.

Kad sam stigla u hotelsku sobu u koju me uputio jedan od premijerovih saradnika, očekivala sam da će me dočekati neko iz njegove pratnje. Umjesto toga, na vratima sobe dočekao me lično premijer, gotovo potpuno neodjeven. Bila sam toliko šokirana da sam, umjesto da pobjegnem kako sam trebala učiniti, prešla prag njegove hotelske sobe kao na auto-pilotu.

Sljedećih petnaestak minuta provela sam izbjegavajući njegova neprestana udvaranja i pokušaje da me zagrli, dok sam ga istovremeno, uzalud, nagovarala da započne naš dogovoreni razgovor.

Nakon što mi je rekao da ga ne zanima previše ispitivanje o ratu koji je pogodio njegov narod, spremila sam se i otišla – piše Power u knjizi, objavio je Dnevni Avaz.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije