TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

20. мај 2024.

TD portal

Balkan može bolje

SJAJNE VIJESTI IZ AMERIKE: Revolucionarni lijek mogao bi zauvijek promijeniti način borbe protiv jedne od najčešćih vrsta raka…

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Ljekari će uvijek reći da je bolje spriječiti nego liječiti, odnosno da što se rak ranije otkrije, to je liječenje kraće i uspješnije. No, lijek koji je upravo završio treću fazu testiranja, mogao bi u potpunosti promijeniti način na koji se liječi jedna od najčešćih vrsta raka u svijetu – rak dojke.

 

Kako je prezentirano na simpoziju o raku dojke u San Antoniju, ovaj revolucionaran lijek ne samo za zaustavlja napredak raka dojke, već i smanjuje veličinu tumora. U kombinaciji s hormonskom terapijom, lijek Capivasertib, omogućio je u prosjeku sedam mjeseci remisije bolesti kod većine ispitanika. Za usporedbu, trenutno dostupni lijekovi i terapije mogu osigurati otprilike tri i pol mjeseca remisije.

U 3. fazi kliničkog ispitivanja, u kojoj je sudjelovalo više od 700 ispitanika, lijek su uzimali u obliku tableta, dva puta dnevno, četiri dana u sedmici. Konačni rezultati pokazali su smanjenje veličine tumora za četvrtinu, smanjenje rizika od napredovanja bolesti za 40 posto, a stanje se nije pogoršavalo više od sedam mjeseci.

Liječnici su veoma optimislični i smatraju da bi ovaj lijek, ako dođe u redovnu upotrebu, mogao dovesti do prekretnice u liječenju pacijenata kod kojih se rak dojke proširio na ostale dijelove tijela i koje su već prošle sve tradicionalne terapije.

 

Kako su pojasnili iz AstraZenece, koja stoji iza ovog lijeka, radi se o potpuno novoj vrsti lijeka koja funkcionira drugačije od postojećih terapija za liječenje raka dojke. Naime, Capivasertib „isključuje stanični prekidač koji potiče rast raka“.

Ovi podaci pokazuju potencijal Capivasertiba kao nove terapije u liječenju pacijenata s uznapredovalim HR-pozitivnim rakom dojke. Što je najvažnije, ovaj tretman odgađa napredovanje bolesti za one čiji je rak napredovao ili su postali otporni na endokrine terapije i CDK4/6 inhibitore, istaknuo je profesor molekularne onokolgije na Institutu za istraživanje raka, Nicholas Turner.

Rezultati su toliko ohrabrujući, da se u AstraZeneci nadaju kako bi ih uskoro mogli predati britanskom regulatoru na reviziju te zatražiti odobrenje za korištenje ovog lijeka u liječenju raka dojke. Prema trenutno dostupnim podacima, nuspojave prilikom korištenja ovog lijeka bile su ograničene na pojavu osipa i proljeva.

Čak i kod primjene najboljih terapija koje su trenutno dostupne, pacijenti s ovom vrstom raka s vremenom prestaju reagirati na terapiju što, u konačnici, rezultira napredovanjem raka. Vjerujem da će ova nova terapija omogućiti većem broju žena i muškaraca da žive dulje i bolje s rakom dojke, dodao je Turner.

Iako je u kliničkoj studiji testiranje bilo fokusirano na rak dojke, iz AstraZenece ističu kako trenutno provode studije u kojima se isti lijek, koji su razvijali godinama, koristi i u liječenju drugih vrsta raka, među kojima je i rak prostate.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije