TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

5. децембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

SAVEZ OPŠTINA I GRADOVA RS: JAVNI GRADSKI I PRIGRADSKI PREVOZ ZNAČAJNI ZA FUNKCIONISANjE LOKALNIH ZAJEDNICA

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

U okviru Evropske sedmice mobilnosti, Savez opština i gradova Republike Srpske, organizovao je okrugli sto na temu “Organizovanje javnog gradskog prevoza putnika”. Sekretar SOGRS Aco Pantić je istakao da je cilj okruglog stola unapređenje mjera i aktivnosti gradskih uprava na upravljanju javnim gradskim i prigradskim prevozom putnika, kao i boljim korišćenjem postojećih kapaciteta javnog prevoza i povećanjem broja korisnika.

 

– Savez Opština i Gradova Republike Srpske ima značajnu ulogu u promociji i unapređenju urbanističkog planiranja, transportnih sistema i urbane mobilnosti u Srpskoj”, rekao je Pantić.

Predavači na okruglom stolu bili su prof. dr Danislav Drašković i prof. dr Vuk Bogdanović. Istaknuto je da je “urbana mobilnost ključna komponenta savremenog društva, te da se odnosi na načine kretanja unutar gradova, uključujući pješačenje, biciklizam, javni prevoz i individualna vozila”. Takođe, kako je rečeno, “kvalitetna urbana mobilnost podrazumijeva dostupnost različitih opcija, bezbjednost u saobraćaju, smanjenje gužvi, smanjenje emisije štetnih gasova i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu”. Urbana mobilnost je važna, jer, kako je naglašeno, “efikasna urbana mobilnost omogućava brže i jeftinije kretanje ljudi i roba unutar grada, što podržava ekonomski rast i razvoj, doprinosi boljem kvalitetu života građana, a brži i sigurniji transport znači manje stresa i više slobodnog vremena”.

Predavači su istakli i da “smanjenje upotrebe individualnih vozila i prelazak na javni prevoz, biciklizam i pješačenje doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova i smanjenju zagađenja vazduha, a bolje planiranje saobraćaja i transportnih sistema pomaže u smanjenju gužvi na putevima, čime se štedi vrijeme i gorivo”.

Šef kabineta gradonačelnika Ljubiše Petrovića, Milan Lazarević, obratio se i istakao da je u Bijeljini trenutno aktuelna izrada studije javnog prevoza, gdje se radi istraživanje na terenu, mapiranje postojećih trasa linija i postojećih stajališta, koja se koriste za javni gradski i prigradski prevoz, a naredni korak će biti istraživanje određenog broja putnika koji koriste javni prevoz, kao i istraživanje koje su to potrebe putnika. Današnji okrugli sto okupio je predstavnike 11 gradova.

​Semberija info – O. Stjepanović

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Share this post:

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije