TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

20. мај 2024.

TD portal

Balkan može bolje

RUDING UGLJEVIK, OD PRODAJE DO PROPASTI

1 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Radnici preduzeća “Ruding” koje posluje u sklopu Elektroprivrede Republike Srpske, (ERS), prinuđeni su ovih dana uzeti otpremnine i pravac ugljevički Biro za zapošljavanje ili penzija „majka“!

 

 

Preduzeće je osnovano 1979. godine pod imenom “Gramat” i sve do privatizacije je poslovalo u sklopu “Rudnika uglja Ugljevik”, da bi 2001. godine bilo privatizovano.

Do momenta privatizacije firma se uglavnom bavila bušačko-minerskom djelatnošću, geološkim istraživanjima, bušenjem u rudarstvu i građevinarstvu, a nakon privatizacije se počinje baviti proizvodnjom i preradom tehničko-građevinskog kamena i litotamnijskog krečnjaka – krede.

“Ruding” u svom vlasništvu ima dva površinska kopa, i to površinski kop tehničko-građevinskog kamena – krečnjaka „Jablangrad“ i površinski kop litotamnijskog krečnjaka – krede „Vučijak“.

 

Vlada Republike Srpske dala je 20.12.2019. garancije „Elektroprivredi Republike Srpske“ (ERS) da se zaduži za 12 miliona maraka kako bi stekla kapital u preduzeću „Ruding“ iz Ugljevika.

 

 

A danas…  Danas većina radnika Rudinga ide kući. Ako je za utjehu, dobiće otpremnine i po 6 plata, sa rokom od 60 dana. Ako u tom roku ponovo se pokrene firma, radnicima moraju vratiti otpremnine i te plate i vratiti se na posao. Nezvanično, prema priči radnika bilo je i krečnjaka i posla i nabavkom jedne do dvije mašine riješili bi sve probleme. Ali uprava Rudinga je imala druge planove. Radnici kući, a kako nam u povjerenju kažu, neka privatna firma već čeka sa svojim mašinama i radnicima da uđe u posjed sve traženijeg krečnjaka i kamena tucanika. ERS bi na ovaj način riješila se balasta odnosno radnika i iznajmila bi kopove trećem licu i ubirala zakupninu. A što ljudi u svojim poznim godinama ostadoše bez posla, koga to briga u ovo trulom kapitalizmu. Čeka li ovo slično i radnu jedinicu Rudnik Ugljevik, ostaje nam da vidimo u doglednom vremenu.

 

Redakcija

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije