TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

30. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Radanović: U FBiH smišljeno zatiru sve što je srpsko

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second
BEOGRAD – Na području Federacije BiH /FBiH/ ne postoji nijedno predratno pravoslavno groblje da nije oštećeno, a zabilježeni su i brojni slučajevi namjernog oštećenja kapela i crkava, kao i promjene toponima koji su podsjećali na Srbe, tvrdi predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

„Na području FBiH, na kome je do posljednjeg rata živjelo 542.000 Srba, od početka sukoba do danas oštećeno je ili dobrim djelom srušeno i uništeno 1.100 pravoslavnih grobalja“, rekao je Radanović za „Politiku“.

Radanović je u osvrtu na nedavno skrnavljenje pravoslavnog groblja u Gornjim Fatovima u Maoči kod Brčkog rekao da je slučaj Maoče, najvećeg uporišta vehabija u BiH, samo jedan od mnogobrojnih primjera skrnavljenja pravoslavnih grobalja i bogomolja u FBiH.

On je naveo da se na svakom od stotinjak pravoslavnih grobalja u Tuzlanskom kantonu može vidjeti po nekoliko oštećenih grobova i srušenih i išaranih ili u potpunosti razbijenih nadgrobnih spomenika.

„Mnoga od grobnih mjesta se i ne vide od smeća i uginulih životinja, koji se tu namjerno ostavljaju“, istakao je Radanović.

On je pozvao strane zvaničnike u BiH da obiđu sva povratnička mjesta u Republici Srpskoj i FBiH i posjete i muslimanska i pravoslavna groblja, te da se lično uvjere u kakvom su stanju.

Radanović je ukazao i na brojne slučajave namjernog oštećenja kapela i crkava, od kojih su neke i opljačkane, a neke čak i zapaljene, kao što je crkva u selu Vrelo kod Cazina koja još nije obnovljena.

„Nije slučajnost da se baš u mjestima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom ruše i uništavaju pravoslavna obilježja. To se radi smišljeno“, smatra Radanović.

U prilog tome on je naveo da je u FBiH promijenjeno i 1.800 toponima koji su podsjećali na Srbe, kao što je slučaj sela Mitrovo Brdo u Srednjebosanskom kantonu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije