TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

2. октобра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Putin: Samo tri do pet odsto žita otišlo onima kome je potrebno

0 0
Read Time:13 Minute, 58 Second

MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 250. dan. Ruske snage izvele su jutros raketne napade na više gradova u Ukrajini, saopštile su regionalne vlasti.

GS/Agencije
Rat u Ukrajini ušao je u 250. dan
 Foto: TVCR | Rat u Ukrajini ušao je u 250. dan
 

Dok Brisel, UN, SAD i NATO pozivaju Moskvu da se vrati sporazumu o izvozu žitarica, Rusija odgovara da se o toj mogućnosti može govoriti tek nakon što postanu poznati svi detalji napada na brodove Crnomorske flote u vodama Sevastopolja. Kremlj ponavlja da je spreman da razgovara sa Zapadom o smanjenju tenzija.

22.14 – Bivši generali: Vagner regrutuje avganistanske komandose

Ruska vojska regrutuje za borbe u Ukrajini pripadnike specijalnih jedinica Vojske Avganistana, izjavila su danas agenciji AP tri bivša avganistanska generala.

Oni su naveli da je riječ o pripadnicima avganistanke vojske koji su se borili zajedno sa američkim snagama i poslije haotičnog povlačenja SAD prošle godine pobjegli u Iran.

Prema njihovim rečima, Rusi pokušavaju da privuku hiljade nekadašnjih avganistanskih komandosa u “svoju legiju stranaca” ponudama o stabilnim platama od 1.500 dolara mjesečno.

Nude im i sigurna utočišta za njih i njihove porodice kako bi izbjegli deportaciju u Avganistan u ruke talibana, što bi, kako mnogi smatraju, za njih značilo smrt.

21.45 – Putin: Samo tri do pet odsto žita otišlo onima kome je potrebno

Rusija je pristala na dogovor o žitu kako bi pomogla najsiromašnijim zemljama, ali je samo tri do pet odsto otišlo onima kojima je potrebno, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Ovaj proces izvoza žita sa teritorije Ukrajine organizovan je pod izgovorom da se osiguraju interesi najsiromašnijih zemalja. I to smo radili upravo u interesu najsiromašnijih zemalja. Ne sjećam se podataka posljednjih sati i posljednjih dana, ali generalno izgleda da 34 odsto žita ide u Tursku, 35 odsto i nešto više u zemlje EU, a samo tri do četiri odsto najsiromašnijim zemljama”, rekao je Putin.

On je naglasio da Rusija nije okončala svoje učešće u sporazumu o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, već ga je suspendovala.

Putin je istakao da su ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu dijelom odgovor na napad na flotu u Sevastopolju. “Ruski napadi na Ukrajinu u ponedjeljak nije sve što možemo da uradimo”, rekao je Putin večeras na konferenciji za novinare nakon trilateralnih razgovora lidera Rusije, Jermenije i Azerbejdžana.

On je naveo da su bespilotne letjelice koje su korištene za gađanje brodova Crnomorske flote kod Sevastopolja djelimično išle koridorom kojim se izvozi žito u okviru Crnomorske inicijative za žito.

“Ove bespilotne letjelice, i podvodne i vazdušne, djelimično su išle koridorom kojim se izvozi žito iz Ukrajine. I na taj način su predstavljali prijetnju kako našim brodovima, koji treba da osiguraju bezbjedan izvoz žita, tako i civilnim brodovima koji su angažovani na tome, i mi smo se obavezali da ćemo to obezbjediti, ali ako Ukrajina udari na ove brodove, mi ćemo biti krivi”, rekao je Putin.

21.00 – Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) započeli su proveru aktivnosti na dva ukrajinska objekta na zahtjev Kijeva, a nakon izjava Rusije da ukrajinski režim sprema provokacije sa „prljavom bombom”.

Provjera će uskoro biti završena, saopštila je ta organizacija.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi će kasnije u toku nedelje predstaviti prve zaključke o proveri u ukrajinskim objektima.

20.24 – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom. 

Tokom razgovora, ministri su razgovarali o žitnom koridoru, najnovijim dešavanjima na Kavkazu i sastanku platforme regionalne saradnje „3+3″.

20.11 – Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Poltavskoj oblasti Ukrajine, izjavio je lider regionalne vojne administracije Dmitrij Lunjin.

 

19.49 –  U Harkovskoj oblasti čuju se eksplozije. 

U Harkovu i Krivom Rogu objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

19.36 – Zona evakuacije građana u Hersonskoj oblasti proširena na 15 kilometara od Dnjepra

Zona evakuacije stanovnika u Hersonskoj oblasti proširena je na 15 kilometara od Dnjepra, zbog toga što Kijev priprema intenzivan raketni napad na branu Kahovsku hidroelektranu, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

„Zbog mogućnosti da ukrajinski režim primjeni zabranjene metode ratovanja, kao i dostupnih podataka da Kijev priprema intenzivan raketni napad na branu Kahovske hidroelektrane, postoji direktna opasnost od poplave teritorije Hersonske oblasti, uništenja civilne infrastrukture velikih razmjera i humanitarne katastrofe“, napisao je Saljdo na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim riječima, on je donio odluku o proširenju zone evakuacije stanovnika na 15 kilometara od Dnjepra.

On je istakao da Hersonska oblast ostaje pod pouzdanom zaštitom ruskih snaga, a odluka o proširenju zone evakuacije omogućiće stvaranje ešalonske odbrane, koja će obezbjediti mogućnost odbijanja napada ukrajinske vojske i zaštite civila.

18.37 – Ukrajinska nacionalna energetska kompanija „Ukrenergo“ saopštila je da je oštećena oprema magistralnih mreža ukrajinskog energetskog sistema, zbog čega u Ukrajini počinju da se primenjuju havarijska isključenja struje.

U kompaniji su primetili da je to neophodno kako bi se smanjilo opterećenje na mreži i izbegle ponovne havarije.

17.19 – Kijevske vlasti izjavile da za sada ne planiraju da evakuišu stanovnike ove oblasti.

„Ne preduzimaju se nikakve mjere evakuacije na teritoriji Kijevske oblasti i ne planiraju se u najskorije vrijeme. Energetska situacija je teška, ali pod kontrolom… Snabdjevanje strujom u regionu već je počelo da se obnavlja“, rekao je šef regionalne vojne uprave Aleksej Kuleba.

16.50 – Bjelorusija planira zajedničke centre za obuku sa Rusijom

Belorusija planira da formira zajedničke centre za vojnu obuku sa Rusijom, izvjestio je danas kanal Telegram blizak lideru Bjelorusije Aleksandru Lukašenku.

Taj potez mogao bi da podstakne ratne napore Rusije u Ukrajini obezbjeđivanjem poligona za obuku u Bjelorusiji za nove mobilisane vojnike, prenio je Rojters.

Lukašenko je rekao da očekuje da će 9.000 ruskih vojnika biti raspoređeno u Belorusiji kao dio zajedničke vojne grupe koju je najavio 10. oktobra.

Nijedna strana nije otkrila koliko je ruskih vojnika sada u Bjelorusiji niti kako će zajedničke snage biti raspoređene.

Čini se da je njihovo stvaranje barem djelimično usmjereno na to da primora Ukrajinu da pojača bezbjednost u blizini svoje sjeverne granice sa Bjelorusijom i da skrene snage sa svojih linija fronta sa Rusijom na jug i istok, navela je agencija.

Kanal Telegram „Prvi pul“ izvjestio je da je Lukašenko potpisao ukaz kojim se odobrava nacrt sporazuma sa Rusijom o uspostavljanju zajedničkih centara za obuku vojnog osoblja, ali da je sporazum predmet daljih pregovora.

15.28 – Stremousov: Odbijen napad ukrajinskih snaga na Herson

Zamjenik načelnika ruske administracije u Hersonu Kiril Stremousov saopštio je da su ruske trupe osujetile pokušaj ukrajinske vojske da probije odbrambenu liniju u blizini grada Berislava u Hersonskoj oblasti.

Dodao je da su Ukrajinci u napadu izgubili dva tenka, prenosi Tas.

„Danas su ukrajinski neonacisti pokušali da napreduju u oblasti Berislava, ali je napad odbijen i dva tenka su uništena“, rekao je on.

Stremousov je prije dva dana izvestio da su snage pod kontrolom Kijeva izvele napad na područje sela Bruskinskoje, ali da je ruska vojska uspešno potisnula neprijatelja na početne položaje.

14.00 – Moskva: Sporazum o žitu predstavlja rizik

Sporazum o žitu predstavlja rizik i malo je je vjerovatno da će biti i dalje na snazi zbog nemogućnosti da se garantuje bezbjednost brodskog saobraćaja, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da će suspendovati sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih luka zbog napada na rusku Crnomorsku flotu u vodama Sevastopolja, tvrdeći da su ga organizovali britanski vojni stručnjaci, prenose RIA Novosti.

Sporažum o žitu su 22. jula u Istanbulu potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija, a on garantuje neometan izvoz žita, hrane i đubriva iz tri ukrajinske luke na Crnom moru, uključujući Odesu.

13.48- Akar i Šojgu večeras o sporazumu o žitu

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da planira da razgovara sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom kako bi se postigao dogovor između Moskve i Kijeva o produženju sporazuma o žitu, prenijela je turska nacionalna televizija.

„Suspenzija sporazuma o žitu nikome neće koristiti. Večeras planiram da razgovaram telefonom sa Šojguom“, rekao je Akar, prenosi TASS.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbjeđenje žitnog koridora.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultirao je do danas izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

13.43- Moskva: Normalizovan saobraćaj na Krimskom poluostrvu

Ministar saobraćaja Ruske Federacije Vitalij Saveljev saopštio je danas da je teretni i putnički saobraćaj na Krimskom poluostrvu u potpunosti normalizovan nakon terorističkog napada.

„Zahvaljujući dobro uspostavljenoj saradnji između ministarstava saobraćaja, odbrane i unutrašnjih poslova, te bezbjednosnih i federalnih agencija, Ruskih željeznica, Rostransnadzora i kolega iz regiona situacija je stavljena pod kontrolu“, rekao je Saveljev.

U eksploziji kamiona 8. oktobra na Krimskom mostu ubijene su četiri osobe, a dio mosta je oštećen.

Rusija je eksploziju okarakterisala kao teroristički akt i za nju optužila Ukrajinu.

11.40 – Ruska raketa pala u selo u Moldaviju, nema povrijeđenih

Ruska raketa, koju je danas oborio ukrajinski PVO sistem, pala je u moldavsko selo Naslavča, saopštilo je danas ministarstvo unutrašnjih poslova Moldavije.

Kako se navodi, niko nije povrijeđen, ali su prozori na nekoliko kuća razbijeni kada je granata pala na sjeverni kraj sela, prenio je Rojters.

Selo Naslavča nalazi se na sjeveru Moldavije, na granici sa Ukrajinom.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su ruske snage izvele jutros masovni napad na objekte energetskog sistema u nizu regiona Ukrajine, gdje je došlo do nestanaka struje i prekida snabdijevanja vodom u nekim dijelovima zemlje.

11.35-  U Kijevu 80 odsto potrošača bez vode

U Kijevu je nakon jutrošnjih raketnih napada ruskih snaga 80 odsto potrošača ostalo bez vode, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Naveo je da nadležne službe rade na tome da vodovod što prije ponovo bude stavljen u funkciju, prenosi Unian.

Prema navodima Klička, do nestanka vode je došlo zato što je u jutrošnjim napadima oštećen elektroenergetski objekat u blizini Kijeva.

Dodao je i da se radi na tome da 350.000 stanova koji su ostali bez struje ponovo dobiju električnu energiju.

Istovremeno, gradska vojna uprava Kijeva saopštila je da zahvaljujući PVO u samom gradu Kijevu jutors nije bilo pogodaka ruskih raketa, ali da su napadi u Kijevskoj oblasti doveli do prekida u snabdijevanju strujom i vodom u dijelovima grada.

11.20 – Tri hidroelektrane u Ukrajini pogođene eksplozijama

Dnjeparska, Dnjestarska i hidroelektrana Kremenčuk u Ukrajini, pogođene su eksplozijama, izvijestio je danas ukrajinski medij „Zerkalo nedeli“, ne navodeći detalje, prenijela je agencija TASS.

Član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov, izjavio je ranije danas da je pogođena trafostanica koja se nalazi u blizini hidroelektrane Dnjepar u gradu Zaporožju, što je djelimično poremetilo snabdijevanje električnom energijom.

Dnjeparska hidroelektrana je najveća hidroelektrana u Ukrajini.

Hidroelektrana Kremenčuk se nalazi u gradu Svjetlovodsku u Kirovogradskoj oblasti, a Dnjestarska hidroelektrana je u blizini grada Novodnjestrovska u Černovačkoj oblasti, na jugozapadu Ukrajine.

9.25 – Nastavljene inspekcije brodova za izvoz žitarica

Timovi iz Turske i UN nastavili su danas inspekcije brodova za izvoz žitarica iz Crnog mora, izjavio je portparol svjetske organizacije nakon što je Rusija tokom vikenda suspendovala svoje učešće u ovoj inicijativi.

Timovi planiraju da tokom dana izvrše inspekciju 40 brodova koji su stigli iz Ukrajine i sada su usidreni u blizini Istanbula.
Koordinator UN za crnomorsku inicijativu za žitarice Amir Abdula izjavio je da civilni teretni brodovi ne mogu biti vojne mete i da hrana mora da se transportuje, prenio je “Sputnjik”.

Moskva je objavila da se povlači na “neodređeno vrijeme jer ne može da garantuje bezbjednost civilnih brodova” poslije napada na brodove njene Crnomorske flote dalje na istoku.

UN su saopštile da su postigle dogovor sa Ukrajinom i Turskom o polasku 16 brodova na put tokom dana – 12 iz ukrajinskih luka, a četiri prema njima.

9.13- Novi Zeland uveo sankcije za pojedince i ruske firme

Novi Zeland je uveo sankcije protiv 14 ruskih pojedinaca i protiv sedam vojnih entiteta i medija, saopštila je danas ministarka spoljnih poslova Nanaja Mahuta na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, pojedinci na crnoj listi su „rukovodioci i akcionari kompanija koje dizajniraju i proizvode rakete i vatreno oružje”, kao i članovi paravojnih grupa povezanih sa privatnom vojnom kompanijom Vagner, prenosi Tass.

Na crnoj listi se nalazi i agencija Njuz Front sa sjedištem na Krimu.

Svim sankcionisanim pojedincima biće zabranjen dolazak na Novi Zeland i njihova imovina će biti zamrznuta.
9.00- Ukrajina:Vanredna isključenja struje poslije ruskih raketnih napada

U Ukrajini se uvode vanredna isključenja struje nakon masovnog raketiranja vitalne infrastrukture koje su jutros izvele ruske snage, saopštio je zamjenik šefa kabineta predsjednika Kirilo Timošenko.

-Zbog masovnog granatiranja vitalne infrastrukture uvode se vanredna isključenja struje – napisao je Timošenko na Telegramu.
Ruske snage izvele su jutros masovni napad na objekte energetskog sistema u nizu regiona Ukrajine, navodi Ukrinform.

Agencija dodaje da je dio projektila uspjela da obori ukrajinska PVO, dok je dio pogodio ciljeve.
8.46- Kličko: Poslije ruskog raketiranja dijelovi Kijeva bez struje i vode

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da su pojedini dijelovi ukrajinske prestonice bez struje i vode nakon jutrošnjeg raketnog napada koji su izvele ruske snage.

Kličko je na Telegramu naveo da su na meti bili vitalni infrastrukturni objekti, prenosi Interfaks Ukrajina.

Predstavnici regionalnih vlasti u Ukrajini saopštili da su ruske snage jutros izvele raketne napade na više ukrajinskih gradova i oblasti, među kojima su i Kijev, Zaporožje, Harkov, Nikolajevska oblast, Vinicka i Čerkaška oblast.

8.04-  Blinken razgovarao sa Vangom o Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jiem o ratu Rusije protiv Ukrajine i prijetnjama koje taj sukob predstavlja za globalnu bezbednost i ekonomsku stabilnost, saopštio je Stejt department.

Tema razgovora bila je i potreba održavanja otvorenih linija komunikacije i odgovornog upravljanja odnosima između SAD i Kine, prenosi Rojters.

7.56- Ukrajinski mediji:Masovni raketni napad ruskih snaga na gradove Ukrajini

Ruske snage izvele su jutros raketne napade na više gradova u Ukrajine, prenose ukrajinski mediji pozivajući se na regionalne vlasti.

Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko rekao je da postoje informacije da je 40 ruskih projektila bilo u vazdušnom prostoru Ukrajine, prenosi Unian.

Kako se navodi, raketirani su Kijev, Nikolajevska oblast, Harkov, Zaporožje, kao i Vinicka i Čerkaška oblast.

Predstavnici regionalnih vlasti saopštili su da su u Harkovu, Zaporožju i Čerkaškoj oblasti na meti bili važni infrastrukturni objekti.

Sekretar Gradskog vijeća Zaporožja Anatolij Kurtev izjavio je da je poslije napada došlo do nestanka struje, prenosi Interfaks Ukrajina, dok Unian navodi da je u gradu obustavljen rad metroa.

7.39 – Rojters:U Kijevu se jutros čula serija eksplozija

Serija eksplozija čula se jutros u ukrajinskoj prestonici Kijevu, prema Rojtersovim svjedocima u tom gradu, a regionalne vlasti u sjevernoj, istočnoj i centralnoj Ukrajini takođe su izvjestile o raketnim napadima.

Svjedoci navode kako se dim diže iznad Kijeva poslije desetak eksplozija.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov rekao je da su grad pogodile dvije rakete koje su gađale “kritični infrastrukturni objekat”.

Rusija je posljednjih nedjelja pojačala raketne udare na Ukrajinu nakon što je Kijev okrivila za eksploziju koja je oštetila most na Krimu.

6.00- UN, Tuska i Ukrajina dogovorile plan za kretanje 16 brodova

Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina dogovorile su plan kretanja za 16 brodova koji se nalaze u turskim vodama.

Plan, koji će važiti od 31. oktobra dogovoren je dan nakon što je Rusija suspendovala učešće u sporazumu za žito koji dozvoljavala izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, prenio je Rojters.

U saopštenju Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu, gdje radi rusko, ukrajinsko i tursko osoblje i osoblje UN, navodi se da su se tri delegacije, takođe, saglasile da u ponedjeljak budu obezbijeđene inspekcije za 40 odlaznih plovila.

Centar je saopštio da je ruska delegacija informisana o oba plana.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko izjavio je da se o mogućnosti da se Rusija vrati sporazumu o žitu može govoriti tek nakon što postanu poznate sve okolnosti napada na brodove Crnomorske flote u vodama Sevastopolja.

5.00- Zelenski: Rusija stavlja svijet na ivicu prehrambene krize

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija stavlja svijet na ivicu prehrambene krize.

-Šta je svijet čuo? Da je navodno neko lansirao bespilotne letjelice sa transportera žitarica. Šta da kažem? Stvarno bolesni ljudi. Ali ovi bolesni ljudi ponovo stavljaju svijet na ivicu teške prehrambene krize . naveo je Zelenski, prenio je Unian.

Predsjednik Ukrajine je dodao da je Rusija jedini krivac za rast cijena hrane na ogromnom prostoru od zapadne Afrike do istočne Azije.

On je kazao da je Rusija odgovorna za katastrofalnu nestašicu hrane u Etiopiji, Jemenu ili Somaliji.

-Naravno, partneri pokušavaju da ubijede terorističku državu da malo uspori u ucjenama. Ali da li je to realno? Za sada činjenice govore da je rusko rukovodstvo više zainteresovano za zaoštravanje prehrambene krize nego za ispunjavanje potpisanih dokumenata -zaključio je Zelenski.

On je kazao i da su ukrajinske snage odbile žestoku ofanzivu ruskih trupa u Donjeckoj oblasti na istoku zemlje, prenio je Rojters.

Najžešće borbe u regionu Donjecka vode se oko gradova Bahmut i Avdijevka, navela je agencija.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije