TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

1. октобра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Pucnjava u Teksasu: ubijeno 19 đaka i 2 nastavnika

0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second

Najmanje 19 učenika i dva nastavnika su ubijeni u pucnjavi u osnovnoj školi u Teksasu. Američki predsednik Bajden poziva na strože zakone o oružju i pita: kada ćemo da se suprotstavimo oružanom lobiju?

Najmanje 19 učenika i dva nastavnika ubijeno je u pucnjavi u jednoj osnovnoj školi gradiću Juvaldeu u Teksasu, saopštili su zvaničnici. Guverner Teksasa Greg Abot izjavio je da je osumnjičeni 18-godišnjak S.R, učenik srednje škole, takođe mrtav i dodao da se „veruje da ga je ubila policija“.

Predsednik SAD Džozef Bajden naredio je da se američke zastave spuste na pola koplja na Beloj kući, zgradama i brodovima vojske, i američkim ambasadama u „znak poštovanja prema žrtvama besmislenog čina nasilja“.

Bajden, koji se upravo vratio sa putovanja po Aziji, uputio je emotivnu poruku javnosti. Rekao je da je vest dobio dok je bio na 17-časovnom letu nazad za Vašington i da se pita: „Ovakve masovne pucnjave retko se dešavaju bilo gde drugde u svetu. Zašto?“

„Kao nacija moramo da se zapitamo, kada ćemo za ime Boga da se suprotstavimo oružanom lobiju“, rekao je Bajden. Američki Kongres u više navrata nije uspevao da usvoji zakon o kontroli oružja. Blokiranje takvih zakona u velikoj meri se pripisuje pritisku moćnog lobija Nacionalnog streljačkog udruženja.

„Vreme je da se ovaj bol pretvori u akciju“, rekao je američki predsednik.

Šta za sada znamo o pucnjavi u Juvaldeu?

Pucnjava se dogodila u malom gradu Juvaldeu sa oko 16.000 ljudi, u kojem živi i velika zajednica Latinoamerikanaca. Udaljen je oko 140 kilometara od San Antonija, u blizini meksičke granice.

Osumnjičeni osamnaestogodišnjak S.R. živeo je u Juvaldeu i veruje se da je na žrtve pucao iz pištolja i puške, rekao je guverner Abot.

Dopisnik DW iz Vašingtona Sumi Somaskanda prenosi: „Saznali smo da se ubica dovezao na lice mesta, izašao iz automobila i počeo da puca. Među ubijenima je bilo učenika drugog, trećeg i četvrtog razreda, što znači da su imali između 7 i 11 godina.“

Policija ispred škole u JuvaldeuPolicija ispred škole u Juvaldeu

„Još jedan Sendi Huk“

Pucnjava ovog utorka jedan je od najsmrtonosnijih napada na neku školu u SAD od kada je pre gotovo deceniju u Sendi Huku u Konektikatu ubijeno 28 ljudi.

„Prošlo je deset godina otkako sam bio u osnovnoj školi u Konektikatu… Otada je prijavljeno više od 900 pucnjava u školama“, rekao je predsednik Bajden.

„Imamo još jedan Sendi Huk na našim rukama“, rekao je senator i Konektikata Kris Marfi. „Naša deca žive u strahu svaki put kada kroče u učionicu, jer misle da su oni sledeći“, dodao je Marfi.

Napad u Juvaldeu dogodio se manje od dve nedelje nakon što je beli napadač pucao i ubio deset Afroamerikanaca u jednoj prodavnici u Bafalu, drugom po veličini gradu u državi Njujork.

U SAD se veoma često događaju pucnjave i masovna ubistva. Prema podacima tamošnjeg Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC), 2020. je prijavljeno 19.350 ubistava vatrenim oružjem, što je skoro 35 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

fb/msh/idj (AFP, AP, dpa, Reuters,DW)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije