TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

24. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Противградне ракете спријечиле већу штету на усјевима

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second
Испаљивање противградних ракета није узрок суше у Републици Српској, као што тврди предсједник Удружења мљекара Владимир Усорцац, већ је захваљујући њима спријечена већа штета на усјевима, саопштено је из „Противградне превентиве Републике Српске“.
Противградне ракете - Фото: илустрација

Противградне ракетеФото: илустрација

Из „Противградне превентиве“ најоштрије демантују и изјаву Усорца да се противградна заштита не спроводи нигдје у Европи, осим у Републици Српској, те истичу Мађарску као најсвјежији примјер гдје су за развој управо ове дјелатности кориштена средства ЕУ.

– Ова дјелатност се спроводи на дијеловима Шпаније, Француске, Грчке, Аустрије Њемачке, Бугарске, Румуније, Молдавије, Русије и Србије. У свим програмима противградне заштите који се спроводе користи се исти метеоролошки реагенс – сребро-јодид, који се у облаке уноси путем противградних ракета или генератора са земље или авиона“, наводи се у саопштењу и додаје да се управо сребро-јодид користи и у програмима повећања падавина, због своје особине да дјелује као заметак кише и на себе везује влагу из облака.

Из „Противградне превентиве“ сматрају „још већом глупошћу и неистином“ тврдњу да је противградна заштита узрок суше и да је због тога треба укинути.

– И у програмима противградне заштите и програмима повећања падавина практично је исти принцип рада, односно да се падавине излуче из облака прије него ли се смрзну и постану град, односно да над простором над којим се крећу облаци падне више кише – појашњава се у саопштењу.

Код обављања дјелатности противградне заштите, истиче се у саопштењу, кориштењем сребро-јодида нуспојава је више кише, а немогуће је говорити о томе да та влага једноставно нестане из атмосфере или да тако настаје суша.

– У Републици Српској имамо одличне резултате у сузбијању града, ове године смо спријечили значајну штету од града на пољопривредним културама и не може се говорити о катастрофалној штети од ове елементарне непогоде. Из свих облака на које смо дјеловали падала је киша, јер да се не ради о таквим облацима који су пуни влаге и који се крећу над прегријаним копном не би ни долазило до невремена и само би непотребно трошили ресурсе, односно ракете и отопину сребро-јодида за генераторе – наводи се у саопштењу.

Из „Противградне превентиве“ наглашавају да су све друге тврдње, осим наведеног, обичне злонамјерне глупости зарад дневне политике и ситног ћара, углавном да се новац умјесто у ресурсе за заштиту од града уложи у оно што Усорац треба.

– То што ће лед однијети љетину и поразбијати кровове, аутомобиле и другу имовину, то му је мање или нимало битно – наглашавају из „Противградне превентиве“.

rtrs

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije