TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

28. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Prosvjetarima u Rudom zatvor zbog postupanja prema učeniku s autizmom

0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

VIŠEGRAD – Osnovni Sud u Višegradu donio je presudu kojom je osam profesora Srednjoškolskog centra u Rudom osuđeno na po tri mjeseca zatvora, a pedagog i školski direktor na šest mjeseci zatvorske kazne, jer su, prema presudi krivi zbog nesavjesnog postupanja u službi, čime je nanesena šteta Slavku Mrševiću, učeniku sa autizmom.

GS
 Prosvjetarima u Rudom zatvor zbog postupanja prema učeniku s autizmom
 

Potvrđeno je to za „Nezavisne novine“, a ova presuda je, inače, uslijedila nakon što je ukinuta ranija presuda, kojom su prosvjetari oslobođeni krivice.

Osnovni Sud u Višegradu donio je u martu 2020. godine oslobađajuću presudu u slučaju protiv direktora, pedagoga i osam profesora Srednjoškolskog centra Rudo.

Slavko Mršević, koji ima Aspergerov sindrom, najblaži oblik autizma, izbačen je 1. septembra 2016. godine iz Srednje saobraćajne škole u Rudom jer je ova ustanova odbila da prilagodi nastavni plan i program, te metodologiju prenošenja gradiva njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu.

Ovaj mladić je u srednju školu, smjer tehničar drumskog saobraćaja, krenuo 2015. godine i završio prvo polugodište. Drugo polugodište je okončao neocijenjen te stoga nije mogao nastaviti školovanje. Borba njegovih roditelja trajala je sve do 2019. godine, kada je postignut dogovor u Ministarstvu prosvjete i kulture RS da se Slavko vrati na nastavu i redovno je pohađa, te da s drugarima proslavi maturu.

Nenad Mršević,Slavkov  otac ističe da je zadovoljan, ali je šteta koja je nanesena njegovom sinu nenadoknadiva.

-Postupak je počeo 2017. godine, tada je moj sin bio prva godina srednje škole. Očekivali smo da će to biti ranije. Zadovoljni smo, ali ta presuda ne može ništa pomoći, ne možemo vratiti vrijeme unazad, ne možemo Slavka vratiti da on ide u školu sa svojim vršnjacima. Ta šteta je nenadoknadiva – rekao je Nenad Mršević za „Nezavisne“.

S druge strane, kako je naglasio, da je danas u Sudu bilo drugačije, sigurno bi se loše osjećali.

-Pravda je zadovoljena, puno nam to znači kao porodici, a i samom Slavku, vidjeće on ovu objavu i shvatiti da nije on bio kriv za sve ono što se desilo. Oni su svojim nezakonitim postupcima doveli do toga da se njemu uskrati pravo na školovanje – ispričao je Slavkov otac, koji dodaje da je, njegov, danas dvadesettrogodišnji sin, sada kod kuće, te da nije završio srednju školu, iako su se tome godinama nadali.

Direktor Srednjoškolskog centra Rudo Tatomir Elez nije zadovoljan zbog osuđujuće presude.

-Ja u to vrijeme nisam bio direktor, tako da nisam ja obuhvaćen presudom. Što se tiče presude, takvo nam je sudstvo. Ja još nisam ništa dobio, ali mislim da će tu biti žalba na presudu. Ranije su profesori oslobođeni, evo u drugoj nisu oslobođeni, a isti je sudija. To u suštini pokazuje da školstvo nije zaštićeno. Tu nema nepoštovanja zakona – rekao je Elez.

Upitan kakav je radni status školskog osoblja nakon najnovije presude, Elez potvrđuje da se ništa ne mijenja.

-Oni ostaju na poslu. Čekamo pravosnažnu presudu. Ja se nadam da ona neće biti osuđujuća. Ako bude, mora se raditi u skladu sa zakonom – naveo je Elez.

Izvor : Glas Srpske

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije