TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

5. децембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Prosjaci sve bezobzirniji i agresivniji /VIDEO/

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Sve češća pojava na ulicama Bijeljine jeste prosjačenje.  A eksploatacija djece najčešća je prisutna u romskim porodicama. Prema Zakonu o javnom redu i miru Republike Srpske za prosjačenje ili navođenje na prosjačenje predviđena je kazna od 200 KM do 800 KM, dok je za navođenje maloljetnika i duševno oboljelih lica na prosjačenje predviđena kazna od 400 KM do 1200 KM.

Prosjačenje je društveno negativna pojava u cijelom svijetu. U našem gradu je prisutno prosjačenje najčešće kod romske populacije, a na ulicama grada ova pojava najuočiljivija je u ljetnom periodu. Prema našem zakonodavstvu prosjačenje je zakonom kažnjivo, rekla je za Nezavisnu Televiziju Arena Aleksandra Marić portparol Policijske uprave Bijeljina.

Policija po prijavi izlazi na lice mjesta i sankcioniše počinioce ovog prekršaja. Ukoliko se radi o maloljetnom licu koje se zatekne u prosjačenju pripadnici policije obavještavaju Centar za socijalni rad koje preuzima lice i sa njim nastavlja dalje zakonske procedure.

Da prosjačenje predstavlja veliki problem govori i činjenica da prosjaka ima sve više. Često se može vidjeti  da se ono obavlja organizovano, porodično u vidu zanata, gdje najčešće majka stoji sa strane i u talasima od po dvadesetak minuta šalje nekoliko djece da prose. Periodično se mogu primjetiti  koji u Bijeljinu dolaze iz drugih sredina Federacije Bosne i Hercegovine ili iz Srbije.

Ono što je još zabrinjavajuće jeste da su oni sve uporniji, više nego napadni, bezobzirniji i agresivniji prema građanima koji odbiju da im daju nešto novca, tako da psovanje i pljuvanje nisu više rijetkost niti usamljeni slučajevi kroz koje prolaze mnogobrojni građani Bijeljine.

Izvor Arena NTV
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Share this post:

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije