Najnoviji slučaj je od juče, 1.jula, kada je Agencija za bezbjednost hrane BiH, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena da je na tržište isporučena izvorska voda porijeklom iz Hrvatske. Službenim kontrolama, a i vidljivim okom uočen je crni talog na dnu flaše. Radi se o vodi “Studena” od 1,5 litre, a njena konzumacija može da ima uticaj na ljudsko zdravlje.

 

 

Prošlog mjeseca, odnosno 12. juna, Agencija je obaviještena da je na tržište BiH isporučena tjestenina bez glutena, porijeklom iz Rumunije, a u kojoj je utvrđeno prisustvo nedozvoljenih količina mikotoksina deoksinivalenola. Radilo se o pasti “D’oro gluten free” od 500 grama, a navedeno je da postoji ozbiljan rizik po zdravlje.

 

 

Mnogi se sjećaju slučaja iz maja mjeseca ove godine kada su u konzervama smeđeg graha iz Italije pronađen dijelovi miša. Ove konzerve stigle su iz Italije i pronađene su na policama “Konzuma” i povučene su iz prodaje.

Takođe u maju Agencija za bezbjednost hrane BiH obaviještena je da su na tržište isporučeni proteinski krekeri sa čia sjemenkama i sjemenkama lana, brenda “Yukybio” u kojim je utvrđeno prisustvo nedeklarisanog mliječnog proteina. Proizvod može predstavljati opasan rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na laktoprotein.

 

 

Mjesec ranije, odnosno 18. aprila, stiglo je obavještenje da je na tržište BiH isporučeno raževo brašno u kojem je utvrđeno prekoračenje maksimalno dozvoljene količine ohratoksina A. Brašno je stiglo iz Litvanije u pakovanju od 25 kilograma.

Krajem marta stiglo je obavještenje da se u BiH nalaze posude za pečenje kolača porijeklom iz Kine za koje je službenim kontrolama utvrđena neusklađenost sa važećim propisima. Problem je ljuštenje površinskog premaza sa posuda, što predstavlja potencijalno ozbiljan rizik. Posude su isporučene preko Poljske. Osim toga, istog mjeseca na tržište BiH isporučene su crne okrugle zdjele proizvedene u Kini u kojim je utvrđeno prisustvo melamina. Obavijest o neusklađenosti dostavila je Italija.

U februaru je stiglo obavještenje da su u BiH isporučene pločice mliječne čokolade “Milka Oreo” porijeklom iz Poljske u kojim su pronađeni komadići plastike. Čokolada je proizvedena od tijesta za kekse porijeklom iz Mađarske, piše Srpskainfo.