TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

26. мај 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Procurio u javnost prijedlog Njemačke i Francuske za konačno rješenje statusa Kosova

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Francusko-njemački sporazum, kojim je predviđeno konačno rješenje u pregovorima Beograda i Prištine procurio je u javnost. Portal Nova.rs imao je uvid u ovaj dokument, a, verzija do koje je došao portal biće podložna izmjenama i dopunama tokom pregovora dvaju strana.

 

 

Ovo su članovi dokumenta.

Član 1. Кosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusjedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima.

Član 2. Кosovo i Srbija će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU.

Član 3. U skladu sa SSP-om [Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju] koji su potpisale obje strane, Кosovo i Srbija će sve sporove između sebe rješavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od prijetnje ili upotrebe sile. Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granice/granice koja postoji između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati teritorijalni integritet jednih drugih.

Član 4. Кosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dvije strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti djelovati u njeno ime.

Član 5. Кosovo i Srbija će promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprinjeti regionalnoj bezbjednosti i saradnji u Evropi.

Član 6. Кosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane.

Član 7. Кosovo i Srbija izjavljuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa. Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unaprijeđenja na osnovu ovog Ugovora i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine, zaštite, i u drugim oblastima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu.

Član 8. Кosovo i Srbija razmjenjuju stalne misije. Oni se osnivaju u sjedištu odgovarajuće Vlade. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9. Кosovo i Srbija su saglasni da ovaj Ugovor neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose.

(Nova.rs)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije