TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

28. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Problem društvene krize u BiH

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Sve do nedavno, termin “siromaštvo” primjenjivao se u značenju nedovoljnosti prihoda za nabavku minimalne korpe roba i usluga. Danas se uzima da je siromaštvo stanje kada nedostaju osnovne mogućnosti za dostojanstven život. Siromaštvo se manifestuje na razne načine, među kojima su: nedostatak prihoda i sredstava neophodnih da se osigura održiva egzistencija; glad i neuhranjenost, slabo zdravlje, ograničena ili nikakva dostupnost obrazovanju i ostalim temeljnim uslugama; povećana smrtnost; beskućništvo i neadekvatni stambeni uslovi; nesigurno okruženje, društvena diskriminacija i izolacija.

Autor S. Mirković

Nesudjelovanje u odlučivanju i u građanskom, društvenom i kulturnom životu zajednice, takođe, su bitne karakteristike negacije ljudskih prava. Multidimenzionalnost siromaštva kao pojave omogućava nam da o njemu razmišljamo kao o stanju koje karakterišu trajna ili hronična uskraćenost resursa, sposobnosti, mogućnosti izbora, sigurnosti i moći koji su potrebni za adekvatan životni standard i ostvarenje drugih građanskih, ekonomskih, političkih, kulturnih i socijalnih prava. 

Mada je utvrđena stopa siromaštva u BiH niža nego što se pretpostavljalo, može se reći da je ugroženost siromaštvom u BiH široko rasprostranjena među stanovništvom, a siromašni su heterogena grupacija, tako da čak i tipično domaćinstvo snosi osjetan rizik zapadanja u siromaštvo. 

Dugoročno najteži problem s kojim se suočava Bosna i Hercegovina jeste  odlazak mladih i obrazovanih u inostranstvo. Gotovo dvije trećine mladih u zemlji spremni su da emigriraju ako im se ukaže prilika. Uprkos ovom alarmantnom stanju, nijedna vlada u zemlji još nije usvojila, pa čak ni pripremila nikakvu strategiju za sprečavanje «odliva mozgova» i zadržavanje ovog najznačajnijeg resursa svake zemlje. 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije