TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

5. децембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Slovačka obustavlja vojnu pomoć Ukrajini

0 0
Read Time:54 Second

Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova odbila je plan prelazne vlade da pošalje novu vojnu pomoć Ukrajini, rekavši da ta vlada nema ovlašćenja i da stranke koje se protive takvoj podršci pregovaraju o formiranju vlade posle prošlonedeljnih izbora.

Slovačka obustavlja vojnu pomoć Ukrajini 1
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Iz predsedničkog kabineta je saopšteno da aktuelna vlada tehnokrata ima samo ograničena ovlašćenja, jer je izgubila neophodno poverjenje u parlamentu 15. juna, mjesec dana nakon što je Čaputova položila zakletvu.

Čaputova je u ponedeljak pozvala Roberta Fica, čija je stranka Smer-Slovačka socijaldemokratija (SMER-ŠD) osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali ne i većinu u parlamentu, da formira vladu.

Fico je obećao da će povući vojnu podršku Slovačke Ukrajini, a njegova pobjeda bi mogla dodatno opteretiti krhko jedinstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

Saopštenje navodi da Čaputova, koja je od početka ruske invazije bila nepokolebljivi pristalica Ukrajine i dva puta posjetila Kijev, nije promijenila stav o neophodnosti vojne pomoći Ukrajini.

Ali navodi i da bi „odobravanje paketa vojne pomoći od strane vlade u odlasku stvorilo rizičan presedan za promjenu vlasti nakon bilo kakvih budućih izbora“.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Share this post:

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije