TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

5. децембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Poznato koliko je Leopard tenkova Ukrajina izgubila

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

U 13 sedmica protivofanzive na istoku i jugu zemlje ukrajinska je vojska izgubila samo pet od 72 tenka Leopard, donaciju zapadnih zemalja. Još najmanje deset tenkova je oštećeno, ali oni se brzo popravljaju u tvornicama u Njemačkoj i Poljskoj te vraćaju u borbu, navode zapadni mediji.

 

Kako piše “Forbes”, teški tenk Leopard, sa svojih 69 tona, puno je otporniji na pogotke od ruskih oklopnjaka te se lako popravlja. U pet uništenih tenkova bilo je ukupno 20 članova posade i svi su pobjegli iz vozila prije nego što su izgorjela ili eksplodirala, piše taj američki poslovni medij.

Konzorcijum zemalja NATO-a, uključujući Kanadu, Dansku, Njemačku, Nizozemsku, Norvešku, Poljsku, Portugal, Španiju i Švedsku, obećao je Ukrajini 10 tenkova Strv 122 – švedski modifikovani model Leopard 2A5, 21 Leoparda 2A6 i 74 Leoparda 2A4.

Svi ovi tenkovi, osim modela 14 A4 iz Njemačke, već su stigli na prvu liniju fronta. Model A4 iz 1980-ih godina najmanje je sofisticiran među Leopardima 2, a Strv 122 i A6 iz 90-ih godina imaju novi sastav oklopa od kompozitnih materijala, bolje nišanske sprave i, u slučaju modela A6, dužu cijev glavnog topa, kalibra 120 milimetara, koja puca na veće udaljenosti.

Ključna prednost Leoparda su posebni rezervoari za municiju smješteni na kupoli. U slučaju pogotka u municioni rezervoar on eksplodira ‘prema vani’, dalje od posade.

Vizuelno je potvrđeno uništenje pet Leoparda i svi ti slučajevi dogodili su se na samom početku ofanzive u junu. Svi gubici zabilježeni su na južnom frontu, blizu sela Robotine, koje su Ukrajinci nedavno oslobodili, tvrde zapadni mediji.

Tenkovi Leopard bili su glavna napadačka sila u grupama borbenih vozila koju su uz njih sačinjavali američki oklopnjaci M2 Stryker i njemački Marderi.

Kobna kombinacija na početku protivofanzive bile su protivtenkovske mine jer bi imobilizovale tenkove, a potom su ih Rusi uništili dronovima Lancet ili topovskom paljbom. Oni što je pozitivno, piše “Forbes”, to je da su na svim vizuelno dokazanim uništenim tenkovima bili otvoreni poklopci, što sugeriše da je posada stigla pobjeći iz njih nakon pogotka.

U Ukrajinu uskoro stiže i 31 američki tenk Abrams, još bolje oklopljen od Leoparda 2, a i 165 Leoparda u modelu 1A5, ali prilično slabo oklopljenih, zbog čega će teško moći protiv protivtenkovskih mina, dronova i ruskih navođenih protivtenkovskih raketa, prenosi “Tportal”

Izvor: Nezavisne novine

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Share this post:

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije