TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

5. децембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV MAJKE I OCA DJEČAKA UBICE IZ RIBNIKARA Evo ko je sve optužen za najteži zločin u Srbiji

0 0
Read Time:3 Minute, 21 Second

Krivično vanpretesno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu koja je 10. oktobra podignuta protiv oca dječaka ubice koji je 3.maja počinio masakr u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, njegove majke, vlasnika streljane i instruktora gađanja, saznaje Kurir.

KURIR SAZNAJE! POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV MAJKE I OCA DEČAKA UBICE IZ RIBNIKARA Evo ko je sve optužen za najteži zločin u Srbiji
Foto: Dado Đilas, Nenad Kostić, Espreso/Tamara Trajković

 

– Okrivljeni i njihovi branioci, nisu podnosili pisani odgovor sudu na optužnicu i ona je danas potvrđena – otkriva izvor Kurira.

Dečak ubica, otac i majka
DEČAK UBICA, OTAC I MAJKAFOTO: NENAD KOSTIĆ, PETAR ALEKSIĆ, NEMANJA NIKOLIĆ, PRIVATNA ARHIVA

Podsjetimo, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović 10. oktobra je, saopštio da je tužilaštvo sudu podnijelo optužnicu protiv oca dječaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio devetoro učenika i radnika obezbjeđenja i ranio još šest osoba. Stefanović je tada rekao i da da su optužnicom obuhvaćeni majka dječaka, vlasnik streljačkog kluba u kom je dječak vježbao gađanje, kao i instruktor u tom klubu.

Stefanović je istakao da je u optužnici koja je napisana na 267 strana predloženo da sud oca dječaka ubice osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku na kaznu zatvora od dvije i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba „Partizan praktikal šuting“ i instruktora u tom klubu predložena kazna zatvora od po tri godine.

– Želim da se u ime Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zahvalim svim državnim organima koji su bili uključeni istragu, kao i svom timu koji je danonoćno predano radio na ovom slučaju tako da imamo optužnicu koja je napisana na 267 strana. Ovaj slučaj je sam po sebi veoma specifičan. Sproveli smo istragu koju su vodila dva javna tužioca i pripadnici MUP – rekao je na dan podizanja optužnice glavni jani tužilac.

Otac dječaka, podsjetimo, optužen je za krivično djelo teško djelo protiv opšte sigurnosti. On se sumnjiči da je u periodu od godinu dana obučavao svog sina da rukuje oružjem i municijom te da gađa u mete silueta ljude, kako da stoji i kako da diše prilikom upotrebe oružja.

Državni sekretar u MUP-u Željko Brkić i Glavni tužilac Nenad Stefanović
DRŽAVNI SEKRETAR U MUP-U ŽELJKO BRKIĆ I GLAVNI TUŽILAC NENAD STEFANOVIĆFOTO: VJT

Takođe, sumnja se da je oružje kojim je počinjen masakr čuvao suprotno Zakonu o oružju i municiji. U istrazi je utvrđeno da je oružje držao u transportnim koferima, umjesto u sefu. Oružje i okvir je bio sa katancem i šifrom, a drugi je bio bez katanca i u njemu je bila municija.

Omogućio je, kako se sumnja, djetetu da dođe do dva pištolja za koje ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu. Sin okrivljenog je došao u posjed oružja 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest okvira sa ukupno 92 metka. U ranac ih je prebacio 3. maja i poneo u školu. Prvo je pucao u obezbjeđenje, pa u dvije učenice za stolom za dežurstvo i jednu koja je bila pored klavira. Potom je otišao do kabineta istorije u odjeljenje 7/2 i ispalio 45 projektila. Tu je ubio šestoro djece, a ranio petoro i nastavnicu istorije.

VTJ podiglo je optužnicu i protiv majke dječaka ubice.

– Zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava. Ona je optužena jer je neovlašćeno držala municiju, s obzirom na to da je tokom istrage na jednom od metaka pronađen njen DNK – na jednoj čauri u kabinetu istorije – naveo je glavni tužilac.

Mesto zločina
MESTO ZLOČINAFOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

Zbog davanja lažnog iskaza optuženi su vlasnik i instruktor u streljani.

– Svi učenici odjeljenja 7/2 su dobili status oštećenih, bilo da su ranjeni ili ne, jer su preživjeli traumu gledajući kako njihov školski drug puca u njihove drugare. Radi zaštite njihovih prava, tužilaštvo je sudu predložilo da se isključi javnost tokom javnog pretresa – zaključio je glavni tužilac.

Otac dječaka uhapšen je istog dana kada je njegov sin počinio zločin i na predlog tužilaštva sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio mu je pritvor u kom se i dalje nalazi.

Dječak ubica, s obzirom na to da u vreme masovnog ubistva nije imao 14 godina, nije krivično odgovoran i smješten je u psihijatrijsku ustanovu.

Kurir.rs/ Jelena Spasić

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Share this post:

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije