Najveći vodostaj koji je izmjeren u decembru bio je 336 centimetara, a s obzirom na tendecije rasta i najavljene padavine, očekuje se da bi mogao premašiti i 350 centimetara.

-Upozoravaju se svi građani, kako oni koji su bili plavljeni u decembru tako i oni koji nisu, da preduzmu sve mjere zaštite kako bi sačuvali imovinu i ljudske živote-, objavljeno je na sajtu grada.

U saopštenju je navedeno da su na terenu sve raspoložive jedinice Civilne zaštite, Javnog komunalnog preduzeća “10. juli” i Profesonalne vatrogasne jedinice Bosanska Krupa, kao i sva dobrovoljna vatrogasna društva na području grada, te reaguju tamo gdje je neophodno i moguće reagovati.

-U slučaju plavljenja objekata i da ste okruženi vodom, te da ne možete iz kuće, na raspolaganju je i Služba za spasavanje na vodi i pod vodom-, napomenuli su iz Štaba civilne zaštite Bosanska Krupa.

Prethodno je odluka o proglašenju prirodne nesreće donesena i u Bihaću i Sanskom Mostu.

Unsko-sanskom kantonu su obilne padavine prouzrokovale rast vodostaja svih rijeka, izlivanje vode iz riječnih korita, prodiranje vode u stambene, poslovne i pomoćne objekte, kao i aktivaciju klizišta.