TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

13. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

Uvodi se jedinstveni dodatak za sve borce u Republici Srpskoj

0 0
Read Time:3 Minute, 57 Second

Pola miliona KM za pomoć osumnjičenim i optuženim za ratne zločine, zapošljavanje djece poginulih boraca, povećanje lične i porodične invalidnine za deset odsto i uvođenje jedinstvenog boračkog dodatka za sve borce u Republici Srpskoj.

Uvodi se jedinstveni dodatak za sve borce u Republici Srpskoj

To su ključni zaključci koje su predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) dogovorili sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Danijelom Egićem, a koji bi, kako su najavile obje strane trebali biti realizovani od septembra pa do kraja ove godine. Navedeni zaključci rezultat su i dogovora sa sastanka između predstavnika BORS-a sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji je održan u aprilu.

 

 

Jedinstveni borački dodatak za sve borce u Srpskoj
Foto: Nezavisne novine | Uvodi se jedinstveni dodatak za sve borce u Republici Srpskoj

 

 

 

Obrazlažući konkretne detalje sa današnje sjednice, Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva BORS-a rekao je da će pomoć osumnjičenim i optuženim za navodne ratne zločine biti uvećana sa ranijih 300.000 KM na 500.000 KM.

„To će biti uplaćeno ovih dana Fondaciji Boračka organizacija RS“, kazao je Rogić.

On je istakao da je jedna od ključnih stvari za koje se zalagala boračka populacija zapošljavanje djece poginulih boraca, te najavio da će i to uskoro biti riješeno.

„U toku je pribavljanje spiskova sa Zavoda za zapošljavanje, da vidimo koliki je to tačan broj djece na Zavodu, koji su aktivni tražioci posla. Predsjednik Republike Srpske se stavio na čelo tog tima, a tu je i naših pet predstavnika, uključujući i gospodina Močevića ispred Organizacije poginulih boraca. Oni će riješiti ta pitanja, da se ponudi posao djeci u njihovoj radnoj spremi“, pojasnio je Rogić.

Treći zaključak koji je dogovoren i za koji nadležni uvjeravaju da će biti riješen jeste povećanje lične i porodične invalidnine za deset odsto. To će, kako je najavio Rogić, biti urađeno kroz dva povećanja.

„Mi tražimo da se lična i porodična invalidnina poveća za deset odsto, tačnije, da to bude 80 odsto od osnovice. Dogovorili smo da kroz prvi rebalans budžeta, koji bi trebao biti do septembra, ide povećanje od pet odsto, dok će preostalih pet odsto uslijediti do kraja ove godine“, kazao je Rogić, poručivši da je ipak za ovu populaciju kao najvažnija stvar koja je definisana, dogovoreno uvođenje jedinstvenog boračkog dodatka za sve boračke kategorije.

„Dogovoreno je kod predsjednika Republike, a sada je potvđeno i od strane resornog ministra Danijela Egića da će do septembra ove godine biti ubrizgano još 20 miliona KM u boračko-invalidsku zaštitu, kako bi sve naše borce uveli u mjesečni borački dodatak do kraja godine u iznosu od 2,20 KM koji je trenutno na snazi. A od januara naredne godine, svi borci će biti uvedeni u mjesečno primanje u iznosu od tri KM. Svako povećanje budžeta Republike Srpske pratiće to povećanje“, naglasio je Rogić.

Prema podacima BORS-a u Srpskoj je na evidenciji oko 190.000 boraca.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić kazao je da su nadležni u Srpskoj pri samom kraju kada su u pitanju sva zakonska rješenja koja se tiču svih boraca.

Na naše pitanje da li postoji bojazan da okvirni rok za realizaciju ovih problema, a to je septembar ove godine, neće biti ispoštovan, te kako komentariše nedavnu poruku predstavnika Udruženja „Veterana odbrambeno-otadžbinskog rata RS“ da će, ukoliko dogovor boraca i Milorada Dodika ne bude realizovan izaći na ulice, resorni ministar uvjerava da će sve biti sprovedeno.

„Uvijek ima ‘nevjernih Toma’ koji sve dobre stvari minimaliziraju, relativizuju i koji ni u šta ne vjeruju. Ovo će sve biti realizovano. Okvirni datum kao što reče gdin Rogić, su od septembra i tada će već biti vidljivi rezultati ovog dogovora. Korak po korak se ide. Ne može sve odjednom, za sva četiri zahtjeva mora ići određena dinamika“, poručio je Egić.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije RS, dodao je da je na sjednici bilo riječi i o predstojećem obilježavanju 28. juna, Dana BORS-a, a koji slavi 30 godina postojanja. Tim povodom će, kako je najavio biti organizovana svečana akademija, a ona će biti održana 27. juna u Banskom dvoru.

Prvi čovjek BORS-a istakao je i da uredno teku pripreme za izbornu skupštinu ove organizacije, a ona će, prema planovima, biti održana do kraja septembra.

Isplata

U Republici Srpskoj počala isplata majskih naknada za korisnike prava na mjesečni borački dodatak i invalidnine za koje je Ministarstvo finansija obezbijedilo 24 miliona KM. Iz resornog ministarstva najavljeno je da će biti doznačena i sredstva korisnicima za tuđu njegu i pomoć kojima su obuhvaćena socijalna davanja na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti Republike Srpske za šta je iz budžeta obezbijeđeno 4,5 miliona KM.

Isplata mjesečne naknade za maj, korisnicima iz višečlanih porodica, koji su u skladu sa Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece ostvarili to pravo, biće sutra, a ukupan iznos za ove svrhe je tri miliona KM.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije