TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

28. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Pokret za Aluminu podnio Prijavu Agenciji za bankarstvo RS protiv Kaje, Pavlovića, Stevanovića, Nove i Naše banke

0 0
Read Time:3 Minute, 23 Second

Prenosimo u cjelosti pismo koje je Pokret za Aluminu uputio prvom čoveku Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđanu Šuputu, u kome se ukazuje na zloupotrebe i nezakonito postupanje Nove i Naše banke u procesu izdavanja sumnjive garancije kompaniji PAVGORD za preuzimanje potraživanja u Fabrici glinice Birač u stečaju.

 

 

Poštovani g. Šuput, direktore Agencija za bankarstvo RS,

Vjerujemo da ste detaljno upućeni u nezakoniti postupak Vlade RS u pogledu prodaje potraživanja koje republičke institucije imaju prema FG Birač ad Zvornik u stečaju. Sigurno vam nije mogla promaći i informacija da je Nova banka ad Banja Luka izdala garanciju na iznos od 42,4 miliona KM u korist Pavgord doo Foča.

O ovim aktivnostima Nove banke smo vama i drugim institucijama danas podnijeli Prijavu sa Zahtjevom za hitno postupanje. Međutim, ovim pismom želimo da ukažemo na nekoliko okolnosti koje mogu da ugroze bankarski sistem u Republici Srpskoj. Ovo je naročito važno kada se ima na umu da su pod vašim nadzorom dvije važne banke (Banka Srpske i Bobar banka) otišle u stečaj.

Vaša Agencija za bankarstvo RS je dovela do situacije da u Novoj banci 99,11% akcija drži MG Mind doo, koji je u vlasništvu Mladena Milanovića zvanog Kaja. Sa druge strane, vi ste opet dopustili da je akcijska struktura Naše banke ad Bijeljina sljedeća: Galens invest doo Novi Sad – 20.59%, Pavgord doo Foča – 20,32%, Fructa – Trade doo Derventa – 14,5%, Keso – Gradnja doo Zvornik – 13,9%. Nije vam sigurno nepoznato da su vlasnici Galensa, Fructe, Keso gradnje u rodbinskim odnosima, a da vlasnici Galensa i Pavgorda imaju veliki broj zajedničkih poslova. Dakle, sve povezana lica sa Gordanom Pavlovićem Gocijem, vlasnikom Pavgorda!

Danas imamo situaciju da je Nova banka ad Banja Luka izdala vrlo spornu garanciju od 42,4 miliona KM, a da se ne zna ko je uplatio namjenski depozit za ovu izuzetno visoku garanciju, ko je banci dao instrukcije, sa kim je komunicirala, o kojoj vrsti garancije je riječ. Garancija je data za kontroverzan i nezakonit posao, izvršen bez javnog poziva, za šta je Nova banka morala da zna, a gdje postoji sumnja da li je Zaključak o prodaji Vlada RS uopšte i donijela, a postoji i javno priznanje gradonačelnika Zorana Stevanovića zvanog Debeli da stoji iza ovog nezakonitog posla. Iz tih razloga, u niz navrata smo obavjestili nadležna tužilaštva.

Budući da je Agencija za bankarstvo Republike Srpske dovela do gore navedene situacije da suštinski jedan čovjek kontroliše Novu banku kao sistemsku banku, a da mala grupa rodbinski i poslovno povezanih lica kontroliše Našu banku, vi ste dužni da ove banke naročito pratite u radu, jer nezakoniti postupci tih pojedinaca mogu izazvati kolaps na bankarskom tržištu RS. Baš iz tog razloga, niste smjeli dopustiti da Nova banka uđe u ovakav poslovni aranžman, odnosno kada je to već učinjeno, bili ste dužni da Novoj banci date nalog da izađe iz ovakvog posla sa kontroverznom firmom Pavgord, povezivanoj sa narko trafikingom i drugim krivičnim djelima.

Kada se ima na umu kakav je poslovni profil Gordana Pavlovića Gocija, te u kakve mutne i kriminalne stvari je umješan, opravdano se postavlja pitanje da li su možda depoziti Naše banke iskorišćeni kao namjenski depoziti radi pokrića garancije Nove banke?! Da li ste ovo provjerili g. Šuput?

Vi kao Agencija ste bili dužni i da utvrđujete:

1. stvarni kapital Nove banke ad i Naše banke ad,

2. Da li Nova banka i Naša banka krši ograničenja u pogledu izloženosti u poslovanju sa povezanim licima?

3. kako djeluje Mladen Milanović Kaja u okviru Nove banke, te kako djeluje Gordan Pavlović Goci u okviru Naše banke? Koliko su izloženi prema banci, da li su im krediti adekvatno obezbjeđeni?

4. Da li su poštovane procedure u izdavanju sporne garancije, šta su sredstva obezbjeđenja garancije, ko je uplatio namjenski depozit, šta je porijeklo ovih sredstva, sa kim je banka komunicirala ovdje?

S obzirom na niz nezakonitosti učinjenih u ovom poslu, te da vam bankarskim sektorom vršljaju neki Kaja, Goci, Debeli, te slični psihološki profili, o ovom pismu obavještavamo i nadležna tužilaštva, ministarstva i medije.

POKRET ZA ALUMINU

Izvor: nebojsavukanovic.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije