TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

30. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

Petković: Srbija razmišlja o slanju vojske na Kosovo

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Direktor srbijanske “Kancelarije za Kosovo i Metohiju” Petar Petković rekao je sinoć da će Beograd u skladu sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244 razmotriti povratak do 1.000 pripadnika srbijanskih sigurnosnih snaga na prostor Kosova. Kako se predviđa, kako je naveo, članom 4 ove rezolucije i članom 6 aneksa 2.

 

“Vučić će imati važne razgovore”

Petković je novinarima rekao da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra i sljedećih dana imati “važne razgovore”. A “kad dođe vrijeme”, o zaključcima će izvijestiti javnost.

Po Petkovićevim riječima, do 350 policajaca upalo je oko 20:30 na sjever Kosova iz smjera južne Mitrovice prema Bošnjačkoj mahali. Jedinice su se, dodao je, razmjestile po cijeloj Mitrovici i stacionirale u mješovitim naseljima u sjevernom dijelu grada. Razlog ili povod za upad, rekao je, navodno je to što su Albanci uplašeni zbog onoga što se događa na sjeveru Kosova.

Albanska policija s juga po Briselskom sporazumu nema pravo biti na sjeveru, već samo policija Direktorata Sjever. To svi dobro znaju i svi se prave ludi, poručio je Petković.

Petković: Srbija će razmotriti vraćanje vojske na Kosovo

Ocijenio je da su to opasne akcije kojima je cilj pokopati Briselski sporazum. Te će poslije ovakvog upada policajaca Srbija razmotriti vraćanje do 1000 pripadnika svojih snaga, po Rezoluciji 1244 SB UN-a iz 1999.

Tom rezolucijom, koja je donesena u junu 1999. uz okončanje ratnih sukoba na Kosovu, vojska i policija tadašnje SR Jugoslavije povukle su se s Kosova. Uz mogućnost da se – pod posebnim uvjetima – dio osoblja može vratiti.

Povratak osoblja obavit će se, kako je navedeno u Rezoluciji 1244 na koju se pozvao Petković, “uz nadzor međunarodne sigurnosne prisutnosti. I bit će ograničeno na mali dogovoreni broj (stotine, ne hiljade)”.

Petković je podsjetio na prijašnje poruke srbijanskog predsjednika Vučića “da se više nikad neće ponoviti pogrom ili Oluja”. “Nisu dovoljno dobro shvatili oni na Zapadu, koji trebaju urazumiti Prištinu. To što je rekao – da nećemo dopustiti stradanje ili progon svog stanovništva”, poručio je Petković.

Na konferenciji za medije novinarima nisu bila omogućena pitanja.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije