TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

23. јул 2024.

TD portal

Balkan može bolje

BIJELJINA: U šest područnih škola nije upisan nijedan prvačić

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Ove jeseni u školske klupe će sjesti, u dvanaest centralnih osnovnih škola i 35 područnih škola, oko 882 novoupisana prvačića, saznali smo u Odjeljenju za društvene djelatnosti Gradske uprave Bijeljina, ali ta brojka bi mogla biti nešto veća u septembru, pogotovo kada bude izvršena revizija ovih podataka u oktobru, rekoše nam u ovom odjeljenju. 

U prošloj godini nakon revizije utvrđeno je da je upisano ukupno 909 prvačića, te se očekuje da će i ove godine broj ukupno upisanih prvačića biti oko 900. 

U šest područnih škola na području Semberije u septembru neće biti prvačića, a riječ je o Donjoj i Gornjoj Čađavici, Donjoj i Gornjoj Bukovici, Pipercima i Gradcu. 

Nakon velikog talasa iseljavanja radno sposobnog stanovništva s ovih prostora i odlaska na, kako smo tada govorili, privremeni rad u Njemačku, Austriju, Švajcarsku i druge zapadnoevropske zemlje, što se dešavalo početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, u inostranstvo je najčešće odlazio samo muž ili njegova supruga, često i oboje supružnika iz jedne kuće, dok su njihovu  djecu podizali djedovi i bake.

Sada, pola vijeka kasnije, situacija se drastično izmijenila, te u “pečalbu” odlaze kompletne porodice.

Dobro upućeni, s primjetnom dozom ironije u glasu, kažu da se svake godine više djece, čiji su roditelji porijeklom iz Semberije, upišu u prvi razred u školama zapadnoevropskih gradova, poput Beča, Graca, Berlina, Minhena, Ciriha i drugih gradova, dok se u našim školama iz godine u godinu smanjuje broj učenika i mnogim školama prijeti zatvaranje.

Izvor: bijeljina.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije