TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

1. октобра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

„Otišao je tamo na svojim nogama, zdrav“ Ispovijest brata Milana Đurića koji je preminuo nakon zahvata kiropraktičara

0 0
Read Time:8 Minute, 9 Second

Milan se povremeno budio iz kome. Pričao je tiho. Bio je prikovan za krevet. Nadali smo se da će preživjeti, ali njemu je polomljen prvi pršljen. Čvor života. Život mu se polako gasio…

"Otišao je tamo na svojim nogama, zdrav" Ispovijest brata Milana Đurića koji je preminuo nakon zahvata kiropraktičara
FOTO: ZORAN ILIĆ, PRIVATNA ARHIVA / RINGIER

Ovako eksluzivno za Blic započinje svoju priču Bojan Đurić, brat Milana Đurića (58) koji je prije mjesec dana, 9. jula preminuo od posljedica povreda kičme nakon što je u martu mjesecu otišao u “Balans mediku” kako bi vidio zbog čega ga boli vrat.

Brat preminulog Milana, za Blic je govorio o kobnom 24. martu kada je njegov brat otišao na pregled, ali i o borbi i nadanjima dugim tri mjeseca da će se Milan izvući i preživjeti.

– Nisam siguran kako je brat tačno saznao za “Balans mediku” da li je bila neka reklama na televiziji ili ih je našao na internetu, ali se odlučio za njih jer je vjerovatno na internetu video reference ko su, šta su, čime se bave… Oni su 200 metara od našeg doma, pa je to vjerovatno bio glavni razlog zbog kojeg se odlučio za njih. On je imao tegobe u vratu zato što mu je posao bio da radi za računarom. Imao je nelagodu prilikom pokretanja vrata i riješio je da ode tamo da vidi u čemu je problem. Otišao je sam na vrh Skadarlije gdje im je sedište. Otišao je na svojim nogama, zdrav, prav u nadi da će da riješi problem – priča Bojan Đurić za Blic i dodaje da je na tom “tretmanu” njegov brat ostao paralizovan.

Kako objašnjava zaposleni u “Balans mediki” su pozvali Hitnu pomoć, tek poslije sat i po vremena, koja ga je odvela u Institut za ortopediju na Banjici.

– To se sve dešavalo 24. marta. Ja sam tada bio poslom u inostranstvu, ali sam stigao nekoliko dana kasnije. Majka je otišla tamo odmah isto veče da vidi kako je brat. On je bio u takozvanom “spinalnom šoku”, to znači da su sve funkcije organizma ugrožene, te su ga stavili u indukovanu komu jer se organizam u njoj tako najbolje oporavlja.

Tokom narednog perioda u sobi intenzivne njege, povremeno su ga budili iz nje, pa su ga vraćali. Jer je bila opasnost da se ne pokrene, da ne pomjeri vrat i napravi još veći problem. Samim tim, on je bio u toj komi jako dugo – drhtavim glasom priča brat preminulog Milana.

FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER

– Dozvoljavali su nam povremeno da uđemo, majka je išla u posjetu svaki dan. Ona ima 84 godine, a svako veče je išla, obilazila kroz staklo, i govorila: “samo recite da sam bila”, čisto da malo ga ohrabri da mu podigne tu njegovu borbu. On je dolazio svijesti, ja sam bio par puta. Došao sam jednom baš kada je izašao iz kome. Obradovao se kada je vidio mlađeg brata. Nadali smo se da ćemo naći neko rješenje, raspitivao sam se kod više doktora i ovde i u inostranstvu da li postoje neke eksprimentalne metode, ali nažalost, sve su se funkcije mog brata polako gasile… Prvo je bilo problema sa srcem. Otkucaji su padali na 18, a sa 12 se radi reanimacija. Pa mu daju lijek da se srce vrati u normalu i onda mu bude bolje, al sutradan se već jave problemi sa pritiskom, pa se daju lijekovi koji to normalizuju. Pa problemi sa sepsom. Jedan dan riješiš jedan problem, sutradan se javlja drugi i onda se daju sve jači i jači lijekovi… To je sve opterećenje za srce – drhtavim glasom prepričava poslednje dane života svog brata.

Posljednji razgovori

Kako kaže, uspijevali su sa Milanom povremeno razmijene po koju riječ.

– Tiho je pričao, šaputao, otežano, ali sam mogao lijepo da ga razumijem šta mi je rekao. Spomenuo je to što su mu uradili. Pitao je za tatu, šta kažu doktori. Imao je prvo tubu u ustima, a poslije tubu u grkljanu, jer kada imate tubu u ustima teško je izgovarati riječi. On je bio svjestan onoga šta ga je snašlo. Nismo htjeli da mu kažemo za oca, da je preminuo nego sam mu rekao da ćale ima 92 godine da bude svjestan da ne može u tim godinama da bude mnogo na bolje, da može da bude ravno ili na dole – kaže sagovornik Blica i dodaje da je Milan volio da mu pušta snimke “mojih kćerki koje je volio kao stric, kao strikan, da mu izmame osmijeh na lice kako se igraju, kako rastu”.

Nada porodice Đurić nije nestajala tri mjeseca. Nadali su se da će Milan biti bolje. A onda… Devetog jula saznali su tragične vijesti.

– Kad smo išli da ga vidimo, taj dio hodnika gdje je šok soba je obično bio u nekom polu mraku. Tog dana i ja i majka smo došli da ga vidimo kroz staklo, i bila je neobično jaka svjetlost i meni je to bilo prva stvar koja me je uplašila. Pozvonili smo na zvonce da izađe dežurni koji bi rekao kako je za taj dan, i izašla je sestra i kad me je vidjela trznula je i rekla sad će da dođe doktorka. Doktorka kada je došla, čim sam joj vidio lice, ja sam znao… Zagrlio sam majku prije nego što je bilo šta rekla, a onda je doktorka izustila: “Pokušali smo reanimaciju, ali brat je preminuo prije pet minuta”. Znači, da smo došli malo ranije gledali bismo pokušaj reanimacije. Mislim, bilo je mnogo kritičnih trenutaka sa zdravljem tokom boravka gore, srce, pluća, pritisak, pa u krug sve. Tako da, jako teško i bolno iskustvo – sa teskobom u glasu priča sagovornik i dodaje da doktori sa Banjice po prijemu Milana u bolnicu nisu davali nikakve prognoze.

– Doktori na Banjici su rekli da je to jako teška povreda. Čudo je bilo da je preživio… Zato što je bio fizički jak, zato je preživio. Nisu davali nikakve prognoze, nadali smo se čudu. Moj brat se gasio kao biljka. Teško je to da gledaš, jako bolno iskustvo… – dodaje on.

Za sve to vrijeme niko iz “Balans medike” Milanovu porodicu nije kontaktirao. Kako Bojan objašnjava, niko im ni telegram saučešća nije dostavio.

FOTO: ZORAN ILIĆ / RINGIER
FOTO: ZORAN ILIĆ / RINGIER

– Ako nisu imali hrabrosti da dođu da se suoče i izjave uživo, nisu poslali ni telegram. Sa neke ljudske strane da se ne obrate, to je užasna stvar. Nisam ih ni ja zvao, niti kontaktirao… Gledao sam da izbjegnem taj dio grada u širokom luku, jer pomisao na tu zgradu, na ono što se tamo događalo mom bratu Milanu mi budi muku… – kaže sagovornik i dodaje da će porodica sačekati obdukcioni nalaz kako bi podnijela krivičnu prijavu.

– Sačekaćemo da tužilaštvo uradi sve. Mi kao porodica vjerujemo u rad tužilaštva. Nikakva presuda meni brata ne vraća, odšteta…Kada bi mi rekli otplatićemo dug Amerike ili da ti je brat živ, ja bih rekao samo da je živ. Presuda, kazna, meni brata ne vraća, niti me čini srećnim, zadovoljnim. Daleko od toga. Novčana, mislim, to je glupo i pomisliti. Ali da se napravi neki sistem u državi, neka kontrole, da se ljudi ne bave sa onim za šta nisu edukovani, da rade na siguran i bezbjedan način, da postoji kontrola, da ako jedan život spasimo da se ne desi ovakva glupost, budalaština, horor. To je pobjeda. To je nešto što bi me činilo, mene i majku, porodicu, zadovoljnim. Da se napravi sistem, jer ovo što se dešava je strašno. 15 godina raditi u centru grada, to niko ne kontroluiše. Šok saznanje – priča naš sagovornik i ističe da ne želi da smrt Milana bude uzaludna, već da opomena državi da dosljedno sprovodi zakon i kontroliše svaku “kliniku”.

Ministarstvo zdravlja podnelo krivičnu prijavu

Pod istragom “Balans medika” ali i NN lica iz Hitne pomoći i sa Banjice

Višem javnom tužilaštvu u Beogradu dostavljena krivična prijava Republičkog zdravstvenog inspektora protiv doktora Slaviše Đurđevića zaposlenog u subjektu “Balans Medika” kao i NN iz Gradskog zavoda za urgentnu medicinu i NN lica Instituta za ortopediju “Banjica”, saznaje Blic.

– Uz krivičnu prijavu dostavljena su i druga obavještenja koja se tiču dozvola i licenci za rad, utvrđena tokom sprovedenog inspekcijkog nadzora, od strane Odeljenja zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja – saopštilo je VJT.

Prema podacima Ljekarske komore Srbije doktor Slaviša Đurđević poseduje licencu kao specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, a prema podacima Ministarstva zdravlja ne posjeduje dozvolu za obavljanje metoda komplementarne medicine, odnosno hiroprakse, shodno važećim podzakonskim aktima koji regulišu ovu oblast, saopštilo je tužilaštvo.

– Prema podacima Odjeljenja zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja, “Balans Medika” od 15. juna 2007. godine ne posjeduje rješenje Ministarstva zdravlja za obavljanje zdravstvene delatnosti – kažu u VJT.

U aktuelnoj bazi Agencije za privredne registre na istoj adresi upisano je “Kim Extrade doo Beograd – Ogranak Balans Medika Beograd”, šifra i naziv djelatnosti – Djelatnost njege i održavanja tijela.

– Zdravstvena inspekcija je podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv subjekta “Balans medika”, kao i protiv zdravstvenih radnika koji su pružali zdravstvenu zaštitu u tom subjektu, a izrekla je i zabrane oglašavanja i obavljanja zdravstvenih usluga i djelatnosti “Kim Extrade doo Beograd-Ogranku Balans Medika” – kaže VJT.

Tužilaštvo podseća da je 11. jula obavešteno da je 24. marta ove godine u 16.40 iz privatne klinike “Balans medika” u Beogradu kolima Hitne pomoći na Institut za ortopediju na Banjici prevezen muškarac Milan Đurić (58) koji je u Balans Mediki bio na tretmanu radi namještanja prvog vratnog pršljena (”atlasa”).

FOTO:  MILAN ILIĆ / RINGIER
FOTO: MILAN ILIĆ / RINGIER

Tokom tretmana se ukočio i nije više mogao da se kreće, a potom mu je na Institutu konstatovana fraktura prvog vratnog pršljena usljed čega je ostao nepokretan i odmah je uveden u vještačku komu.

Milan Đurić je preminuo u subotu, 9. juna na Institutu za ortopediju.

Odmah po prijemu obaveštenja o smrti pacijemta, Više javno tužilaštvo u Beogradu dalo je nalog da se obavi obdukcija, a potom i nalog da Ministarstvo zdravlja obavi neophodne provjere.

Po dobijanju obdukcionog nalaza, tužilaštvo će naložiti i sudsko-medicinsko vještačenje i eventualno druge provjere prije donošenja javnotužilačke odluke u ovom slučaju.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije