TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

21. мај 2024.

TD portal

Balkan može bolje

‘Ono što se upravo događa u Bosni ugrožava čitavu Evropu! A ‘Balkanski lavovi‘ su najjači…‘

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Dvadeset ekstremističkih džihadskih ćelija trenutno djeluje na teritoriju Balkana, a cilj su im teroristički napadi širom Evrope, upozorile su italijanske obavještajne službe, kako prenose italijanski mediji. Takvih skupina najviše ima na teritoriju Kosova, Albanije i BiH, ali postoje i u Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. One predstavljaju, kako se tvrdi, „inkubator prijetnji sigurnosti“ čitavoj Evropi, prenosi Blic.

<p>Islamistički džihadisti (ilustracija)</p>
Islamistički džihadisti (ilustracija)

 

Prema pisanju lista Il Tempo, ćelije postoje već oko dvije godine, ali je u zadnje vrijeme, a posebno od početka rata u Izraelu, uočena njihova pojačana aktivnost. Ćelije čini oko 500 povratnika iz ISIS-a, s ratišta u Siriji i Iraku, ali se stalno regrutiraju novi članovi, čak i među migrantima koji prolaze balkanskom rutom prema Zapadnoj Evropi.

– U vrijeme otkrića ovih ćelija bilo je više od 1.000 članova koji su tokom rata u Siriji napustili područje Balkana da bi se pridružili redovima Islamske države. Problem je što se vratilo nešto manje od polovine njih. Sada oni predstavljaju moguće faktore rizika za evropsku i nacionalnu sigurnost, posebno imajući u vidu stečeno vojno iskustvo i ponekad jake veze uspostavljene s dijasporom u Evropi – prenose italijanski mediji.

Oni upozoravaju i čelnike organizacije, među kojima se, kako tvrde, ističu „Balkanski lavovi“, mreža koja ima zadatak ojačati „periferne zglobove“ pokreta i pokrenuti nove terorističke akcije u Evropi.

Među navedenih 20 džihadističkih ćelija su i skupine salafističkog i vehabističkog porijekla sa sjedištem na Kosovu, u Albaniji i u Bosni. Ali ne samo tamo. Italijanske obavještajne službe upozoravaju da su „glavne karakteristike skupina transnacionalne i međuetničke mreže, često s evropskim vezama“. Tvrde da postoji veliki rizik da se ovi ljudi probiju do Evrope, prenosi Blic.

Ističu da je samo prošle godine balkanskome rutom prošlo gotovo 150 hiljada migranata. Od januara do avgusta ove godine stiglo je 52 hiljade novih. Prolaze poznatim kopnenim putevima i preko skupina za trgovinu ljudima, lako stupaju u kontakt s ekstremistima. Riječ je o migrantima od Pakistanaca do Nepala, ali ima tu i migranata iz drugih država, posebno iz Sjeverne Afrike.

Napominje se da su države u regiji obaviještene o tome.

Piše:

A. Vl.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije