TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

24. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

OBILJEŽENO 30 GODINA OD UBISTVA 68 SRBA U BUKVIKU I OKOLNIM SELIMA

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Za zločin na bukvičkoj regiji gdje je prije 30 godina ubijeno 68 Srba donesene su samo dvije presude, a sudski proces i dalje traje, rekao je danas predsjednik Mjesne zajednice Bukvik Ilija Jovičić.

Jovičić je podsjetio da se danas navršilo 30 godina od kada je 68 Srba iz ovog i okolnih sela, uglavnom civila, ubijeno u združenoj vojnoj akciji 108. HVO brigade i muslimanskih jedinica na bukvičkom platou.

Slobodan Mijatović iz Bukvika tog dana je zarobljen i odveden u logor u Gornjem Rahiću, koji je bio smješten u zgradi osnovne škole.
„U logoru u Gornjem Rahiću proveo sam dvadesetak dana. Tu me je ispitivao sadašnji glavni tužilac Tužilaštva distrikta Zekerija Mujkanović. Vjerovatno otuda odgovor zašto nemamo procesuirane. Imamo samo jednu presudu Mensuru Đakiću, i to po komandnoj odgovornosti“, istakao je Mijatović novinarima.
On je dodao da ga niko od sudija tokom ispitivanja kao svjedoka na suđenju Senadu Halkiću za zločine u Vujičićima nije pitao ko ga je ispitivao dok je bio u logoru.
„Dokle god ne budu sve tri strane ukazale na svoje žrtve neće biti pravde za sve žrtve, pogotovo za srpske“, poručio je Mijatović.
Predsjednik Udruženja logoraša Srba bukvičkog platoa Miodrag Mitrović nazvao je ubijanje i protjerivanje Srba iz Bukvika i okolnih sela tokom minulog rata – etničkim čišćenjem srpskog naroda.
Za 68 ubijenih Srba iz bukvičke regije danas je u spomen-crkvi u Bukviku pomen služio NJegovo preosveštensvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, gdje su potom položeni vijenci.
Pomenu je prethodio memorijalni biciklistički pohod u dužini do 20 kilometara u kojem je učestvovalo 10 biciklista, među kojima su bili članovi Biciklističkog kluba „Sveti Nikolaj“.

Oni su na biciklima krenuli ispred spomenika srpskim braniocima Brčkog u centru grada i do Bukvika putovali preko Ulovića, Bukovca, Vitanovića i Donjeg Bukvika, naselja u kojima su stradali Srbi sa bukvičke regije.
Članovi Srskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ večeras će na Trgu mladih u Brčkom izvesti performans posvećen stradanju Srba iz bukvičke regije.
U združenoj vojnoj akciji hrvatskih i muslimanskih jedinica, koja je trajala od 11. do 14. septembra 1992. godine na prostoru bukvičke regije ubijeno je 68 Srba iz tog područja, ostali su protjerani i odvedeni u logore, dok su njihova domaćinstva bila spaljena.
Na bukvičkoj regiji prije rata živjelo je 2.700 Srba, danas ih ima oko 250.
/Srna/
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije