TD Media

TD PORTAL

Tačno Objektivno Pravovremeno informisanje

28. септембра 2023.

TD portal

tačno, objektivno i pravovremeno informisanje

ОБИЉЕЖЕНО 140 ГОДИНА ОД ИЗГРАДЊЕ НАЈВЕЋЕГ ХРАМА У ЕПАРХИЈИ ЗВОРНИЧКО-ТУЗЛАНСКОЈ

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Његово Преосвештенство епископ зворничко-тузлански г.Фотије служио је празнично вечерње богослужење поводом 140 година од изградње Храма Рођења Пресвете Богородице у Обудовцу, највећег храма у Епархији зворничко-тузланској.

„Можете мислити како је било тешко подићи храм прије 140 година, када није било кранова ни дизалица, али је љубав народа побјеђивала. Уградили су себе да се ми имамо гдје окупљати. Ту је много труда, рада, зноја свештеника уложено заједно са народом који су га градили. Овај свети храм је преживео многе ратове, стамен, постојан. То је симбол постојаности нашега учења самога Христа Господа, његових апостола и његовог светог Јеванђеља“, истакао је владика Фотије.
“У овом храму се проповеда Крст и Васкрсење већ 140 година“, рекао је Епископ Фотије у својој бесједи поводом великог јубилеја храма у Обудовцу.
Обудовачки свештеник Драган Тодоровић рекао је да Храм Рођења Пресвете Богородице опстаје и улази у трећи вијек.
„Црква је у основи тробродна базилика, са припратом, наосом и тродијелним олтарским простором, кога сачињавају три апсиде на источној страни објекта.
Према његовим ријечима, иконостас је рађен у периоду од 1937. до 1940. године, а представљене 22 иконе су рад академског сликара Романа Петровића. Свештеник је навео да се у цркви чува и 26 икона непознатог аутора, насталих прије 29. октобра 1858. године.
Начелник општине Ђорђе Милићевић, који је генерални покровитељ обиљежавања јубилеја рекао је да овдје види духовно јединство српског народа.
„Велики јубилеј не само за општину Шамац, него и цијелу Посавину. Надам се да ће српски народ овдје славити још много јубилеја јединствен и свој на своме“, рекао је Милићевић.
У Обудовцу је одржана и свечана академија поводом овог јубилеја, на којој је Милица Дошковић говорила о историјату храма, а учестовала је и група „Ива“.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

error: Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Za eventualne sporove zadužen je sud Velike Britanije